Vinderen af Giveaway #1 er fundet...

Den omvendte udvikling i vores soveværelse…

Dragende, og måske endda lidt pirrende og catchy overskrift at vifte jer søde læsere om næsen med. Om det så lever op til jeres forventninger, det må tiden – og jeres kommentarer – vise.
Og jeg vil faktisk rigtig gerne høre, hvad I tænker om denne sag og altså om vores beslutning i soveværelset. Så skænk mig gerne bare 5 minutter af jeres dyrebare tid og helt sikkert lige så dyrebare meninger.

Til sagen…

Vi har flyttet Lilletut fra eget værelse og ind i vores soveværelse igen. Flytningen skete faktisk på hendes 1 års fødselsdag.

Lilletut har ellers sovet på eget værelse allerede fra hun var 4 mdr. Dette dels fordi jeg havde fået ind i mit hoved, at børn skulle sove for dem selv hurtigst muligt. Men også fordi vi med vores daværende indretning i soveværelse ikke kunne få plads til junosengen derinde. I soveværelset lå hun i en bedside crib, som blev for lille til hende ved de 4 måneder.
Hmm…men se lige hvor fint den junoseng står derinde nu?! Allerede her kan jeg mærke et lille stik i hjertet, og noget viske mig i øret “dårlige mor”. Hvorfor smed vi hende ud så hurtigt? Lige nu virker det SÅ forkert!

Senge-flytteriet startede egentlig som en lille prøve, hvor vi lånte mine forældres baby weekendseng, og satte den op inde i soveværelset. Vi ville forsøge at teste, om Lilletuts længe varende hoste (ca 7 mdr – læs om det i indlægget “the man-flu”) ville forsvinde, hvis hun sov i et andet rum end hendes lillebitte værelse. Vi havde nemlig fået mistanke om, der kunne være noget usundt i væggene, gulvet eller lignende i det lille værelse, som hun ikke kunne tåle og derfor hostede. Det skulle altså være et forsøg. Desværre blev Lilletut syg dag 1 i forsøget, og vi kunne ikke konkludere noget på det.
En ting der giver en lille bias (eller forstyrrelse) til vores lille forsøg, er selvfølgelig det faktum at Lilletut allerede på daværende tidspunkt, nogen dage forinden, var sat i medicinsk behandling med den spacer/inhalator, som lægen med det samme udstyrede os med. Og at denne medicin syntes at virke noget.
Vi følte dog, at vi var nød til at hive hende ud af værelset også – for tænk nu hvis der er noget derinde. Det ville jo nærmest være uetisk ikke at tage hende ud.

Den nuværende sygdom – de mange virusser, der åbenbart raser rundt i hendes lille krop og giver feber, skidtmads og træt Vegs (på 9.dag nu) – har helt sikkert også et lille lod med i denne “tombola” omkring hvor Lilletuts seng skal placeres. Fordi hvem vil ikke gerne have sit febersyge barn helt tæt på?
Lilletut har aldrig før kunnet sove i vores seng, heller ikke under sygdom, så vi har altid skullet sove på gulvet inde hos hende eller finde på andre kreative ideer (Lilletut og jeg i sengen, Marie på gulvet). At hun (Lilletut) nu ligger i sin egen seng, inde hos os, er jo næsten winwin. Ikke?

En anden side af denne sag om en mere permanent flytning af sengen, er ren praktisk doven egoisme fra Marie og jeg. 

De sidste 7 måneder, altså siden april – maj 2013 (og nej, jeg overdriver ikke) har vi hver nat gået frem og tilbage mellem vores seng og hendes seng, hver gang hun efter et hosteanfald græd eller bare vågende grædende. De “gode nætter” skulle vi kun op og gå turen ca 5-8 gange pr nat – efter vi selv var faldet i søvn. De “dårlige nætter” kunne vi gå derind ca 20-25 gange (PR NAT). Og så står hun jo også op klokken 5 stykker.
Vi har virkelig ikke sovet meget de sidste 7 måneder. Vores lunter er korte, hvis overhovedet tilbage. Vi har haft perioder, hvor vi ikke ville have flere børn, da denne tortur ikke skulle gentage sig. Perioder, hvor især Marie ønskede sig tilbage til de glade ungdomsår med fest og farver – og ingen baby. Vega har været træt om dagen, vi har været trætte om dagen – ingen har trivedes. Når sengen står inde ved os, skal vi ikke vågne “lige så meget”, da vi slipper for gåturen frem og tilbage rent praktisk. Håbet er også, at hun inde i soveværelset ikke vågner så mange gange fordi hun helt grundlæggende er tryg. Og skulle hun vågne, kan hun blot kigge over på os, se vi sover, og så lægge sig selv ned og sove videre. For herinde har hun jo TRYGHEDEN…

Tryghed…
Og her kommer mit hjertesuk, hjertestik og den lille hvisken i øret frem igen. For kan alt hendes vågnen og gråd have noget med manglende tryghed at gøre??? 
Det er nemlig så åbenlyst set retrospektiv (altså tilbage): Barn sover i soveværelse hos forældre – barn sover godt og vågner nærmest aldrig. Barn bliver lagt på eget værelse som 4 mdr gammel – barn sover dårligt; vågner og græder. Barn gennemgår en masse faser og sover alene – mangler tryghed; vågner og græder. 
Argh…er det så såre simpelt? Og kan jeg som værende rimelig intelligent (bilder jeg hvert fald mig selv ind), overse så basalt et behov hos mit barn? Og er jeg i fald, så ikke bare en virkelig lortemor? Har hun “bare” haft brug for den tryghed, det giver at sove sammen med os?? Eller er det her bare et desperat forsøg på at få besvaret gåden omkring søvnen?? 
Hosten er selvfølgelig en ekstra faktor, som jeg ikke kan slå mig selv oven i hovedet med. For har hun astma eller lignende, skal det selvfølgelig behandles ordentligt. Og går ikke ud fra at man hoster af tryghedsmangel? 
Det vildeste er, at DET FØLES SÅ RIGTIGT! Det føles så fantastisk at gå i seng om aftenen, og så er vi alle samlet. Jeg har begge mine piger helt tæt på mig. Og Anton også – selvom han snorker! (Vores franske bulldog, der også er en lille trygheds-putter faktisk)
Jeg kan slet ikke forstille mig, hvordan jeg for bare en uge eller to siden, kunne sove i et andet værelse end Lilletut. Det ærgrer mig nu, at vi lod hende sove på eget værelse så hurtigt. Jeg kan snart ikke hitte hoved og hale i noget, og ved ikke helt hvad jeg skal tænke om det. Altså det med at vi nu har flyttet Lilletuts seng ind i vores soveværelse igen. Er det en bjørnetjeneste vi gør os selv?

Skriv en kommentar

 • Hej Katrine,Jeg vælger at svare på dit spørgsmål her ved dit indlæg.Jeg vil starte med at fortælle at de holdninger som jeg har til mit eget barn/børn ligger jeg ikke over på andre. Jeg synes det er vigtigst man man gør det som man selv har det godt med og det som passer til ens familie. Når det så er sagt, så ligger jeg nok i en lidt særlig kategori når det kommer til min holdning om, hvor børn skal sove henne. Vigga sover stadig inde i vores soveværelse og hun sover faktisk også i vores seng. Dette har jeg på ingen måde behov eller lyst til at lave om på. Samsovning fører så mange gode ting med sig og jeg vil ikke undvære det for noget. Selvfølgelig skal hun da en dag sove på sit eget værelse, i sin egen seng, men det bliver ikke lige rundt om hjørnet.Hvis det føles rigtig for jer at rykke hende ind igen, så er det præcis det i skal gøre. I skal dog være opmærksomme på, at det nok ikke bliver lige så let at rykke hende ud igen nu, hvor hun er blevet så stor 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak for dit svar og indspark – og tak fordi du giver det her, og derved giver lidt liv til bloggen 🙂 Det varmer! Jeg har godt læst om de positive sider ved samsovning, og kan bestemt godt se fordelen ved det. Det har dog aldrig rigtig været muligt for os at afprøve, da Vega ikke har villet det, Hun carter rundt og tror der er fest, når vi har prøvet at forlænge nattesøvnen på den måde. Her i sygdomsperioden – og måske også fordi hun er blevet lidt større – har vi haft heldet med os, og det har været SÅ hyggeligt! Jeg elsker det. Jeg er glad for at høre, at også andre stadig har deres barn i soveværelset. Og du har helt ret i, at man skal gøre det man selv føler er rigtigt. Mit problem er “bare” at jeg vist ikke helt har fundet ud af, præcis HVAD der er det rigtige for mig?!?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Og HEJ forresten 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinderen af Giveaway #1 er fundet...