Ohh sygdom din ...

Mad

En af vores lidt ømme punkter herhjemme, er helt sikkert vores mad. Eller mangel på samme ofte. Både konen og jeg har nogen helt ad-helvedes til mad- og spisevaner, og vi kan sagtens glemme at spise en hel dag.

Konen spiser typisk aldrig hverken morgenmad eller frokost, så det første hun spiser på en lang dag er eftermiddags- og/eller aftensmaden herhjemme. Det er egentlig tosset, når hun træner så meget, og jeg har været meget efter hende. Tænk nærmest ikke at spise en hel dag!? Og så kan hun ikke lide sodavand, hvordan kan man ikke det?! Generelt spiser hun dog ret sundt og fornuftigt, når hun så spiser.
Jeg selv har en del madlede, som begyndte sammen med min depression for et par år siden, formentlig da jeg begyndte med mine lykkepiller. Jeg har ofte ikke lyst til noget mad, og skal tit spise blot for at gøre det, og ikke fordi jeg har lyst.
Jeg havde massiv kvalme og kastede op mange gange dagligt under min graviditet (hele graviditeten, ohh yeah), så der spiste jeg næsten heller aldrig noget, og i hvert fald ikke varm mad! Jeg kunne ikke fordrage varm mad! At jeg tog 30+ kilo på under graviditeten er egentlig ret utroligt, i lyset af at alt kom op igen, og de begrænsede mængder der kom ind. Men de hvide ost og skinke sandwich i vacuum pakning fra Rema1000, må virkelig have kunnet et eller andet massivt på kalorie regnskabet.

Så her er altså endnu en farlig kombination af konen og jeg. På nogen punkter burde vi bare slet ikke have lov til at være sammen. For med to forældre med sådan et fucked-up forhold til mad, hvordan skal det så nogensinde gå Lilletut?!
Vi har virkelig et kæmpe ansvar her.

Lilletut har været flaskebarn siden hun var ca 1 måned gammel, da jeg ikke producerede noget mælk overhovedet (stor krise). Hun har altid gylpet rigtig meget, og kunne snildt gylpe alt op ca 2 sekunder efter at flasken var tømt. Da hun begyndte at få grød og mere fast føde, brækkede hun sig faktisk ved hvert måltid. Der skulle ikke meget slinger i valsen med maden til, før at hun fik brækfornemmelser og kastede op. Et sart svælg kaldte læge, sundhedsplejerske og nu pædagogerne i vuggestuen det. Det var også i tiden med opstart af grød og mad, at Lilletut begyndte at hoste meget. Så hvis ikke hun brækkede sig af maden i munden, mens hun spiste, så hostede hun tit så meget, når hun kom i seng, at hun så kastede alt maden op inde i sengen. Som jeg har skrevet om før, så tog vores daværende læge sig ikke af dette. Alle børn hoster, som han sagde!!

Da hun fik mos elskede Lilletut alle grøntsager. Moren (mig) var lidt stolt, og følte sig lidt nice over, at hendes barn fik sund og alsidig mad. Nu; not so much!! Det er sikkert karma den bitch, der kommer tilbage og bider mig lige i nummeren. For nu gider damen hvert fald ikke spise grøntsager. Vi prøver og prøver. Moser, skærer i bider, stave, you name it we tried it. Lilletuts helt klare favorit for tiden er: fuldkorns pasta. Og bananer. Og helst bare det uden irriterende kød og grønt ved siden af. Nogen gange prøver vi at lave en god sammenblanding af tingene på tallerken – og snyder med lidt ketchup (ohh yessss) – og så elsker hun det, og spiser alt. Hun er ikke til at blive helt klog på den lille bestemte dame.

Konen træner meget. Lige for tiden, her midt i vores maratons-syge, bliver det ikke til så meget, men det er hendes store passion og lyst her i livet. Og i perioder skal kosten passe til. Sådan en periode har vi (dvs hun) lige nu. Hendes klare mål er, at vi skal spise flere grøntsager og mindre pasta og kartofler. Hun er meget inspireret af palæo-kosten, da de bruger rigtig mange grøntsager på en faktisk lækker måde. Vi er ikke fanatiske, og vi er ikke kur-mennesker. Det bliver vi aldrig. Vi ville aldrig kunne skære alt sjovt væk fra vores kost, så vi synder engang i mellem med slik og kage, men det bliver sjældnere og sjældnere. Vi inspireres af diverse sundhedsguruer, og tager det bedste for os med os. Vi tror på at det skal være en livsstil og ikke en kur (eller straf).

Ohh yeah, whats not to like med det palæo?!

For tiden er det altså Palæo-bogen, der inspirerer min flittige kone i køkkenet, og hun nyder det faktisk. Jeg kan se, at hun kan lide at læse sig frem til forskellige retter og nye grøntsager, olier, kerner osv, der kan bruges på en sund måde. Og jeg elsker både hendes mad og at hun laver maden (og hende)! Min madlede gør, at det at stå i et køkken og kreere bare ikke er en god oplevelse. Jeg har ikke lyst til noget mad, og så er det svært at stå og tilsmage og være kreativ, synes jeg. Og som konen så pænt har udtalt; “Så har jeg ikke taget dig for din madlavnings skyld. Du er ikke så god til at lave mad”! Nåhr ja, jamen så må jeg jo heller holde mig væk fra kødgryderne. Så vasker jeg tøj 🙂

Mandelmel – konens sidste projekt

Lilletut bliver præsenteret for palæo-maden, og spiser lidt med. Hun er bare ikke så meget til alt for meget krydderi, så tit bliver hendes kød og sovs noget andet. Og hun får typisk også kartoffel, pasta eller ris til, for hun skal jo gerne have lidt kulhydrater fra de ting, selvom vi andre ikke behøver. Som sagt er Lilletut inde i en anti-grøntsagsperiode, og så er hun jo syg på snart anden uge, så det er ret svært at få (fornuftig) mad i hende. Det er heller ikke hver dag, at vi når at spise sammen. Når Lilletut har nægtet at sove eftermiddagslur, bliver hun så træt, at det ikke er altid, at vi når at have alt mad færdig. Så spiser hun selv (sammen med os ved bordet), og vi spiser når hun er puttet.

Der er bestemt plads til forbedringer, men jeg synes at vi tager os sammen og prøver. Hvad gør I derhjemme? Har I nogen guldkorn eller opfundet den dybe tallerken på en særlig måde??

7 kommentarer

 • Ang. mad til børn, ændre deres spiseløg sig hele tiden! �� Vores piger for ofte yoghurt med gryn om aftenen fordi mâden er “underlig” eller rugbrødsmadder ��
  Agnes havde et meget anstrengt forhold til mad, da hun begyndte at skulle have grød. det var det samme mht opkast og hoste og hun hadedet rugbrød, men elsker fladbrød og blødt brød – suk, det var en kamp ��
  Kartofler, pasta, spaghetti, kyllingelår, agurker stykker nem finger mad er sagen herhjemme ��

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lea, du har hermed reddet mit liv (sådan cirkus)!! Juhu! Efter jeg læste dit svar, har vi givet Lilletutti havregryn med mælk til aftensmad to gange, da det var det eneste hun ikke sagde “NEIIIII” til (med lille lukket hønserøvs mund) – UDEN dårlig samvittighed 🙂 Hip hurra – fordi du skriver det, så er det nu lovligt for mig.
   Måske Lilletut også har det lidt mærkeligt med nogen slags mad pga hendes lidt sarte svælg?! Måske lidt det samme som Agnes måtte igennem…?!

   KH Kat

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonymous

  Jeg synes det er svært med det mad. Vi har to børn. Den ene – den store spiser alt! Elsker mad, er nysgerrig og vil gerne smage og jo mere mystisk jo bedre – næsten. Han sætter pris på det der bliver serveret og er ikke bange for noget nyt. Er en fryd at have med ude at spise ; )
  Den lille… Det modsatte. Er ikke interesseret i mad. Har aldrig rigtig været det. Er meget konservativ omkring det og vil fx kun spise grøntsager rå. Helst kun een slags mad på tallerkenen af gangen og gerne det samme (spaghetti med kødsovs, lasagne og risengrød. Suk…).
  Vi har ‘gjort’ det samme med begge børn: introduceret vidt og bredt, men aldrig presset. Lagt op til at det var ok at få en leverpostejmad senere hvis det var det..
  Børn er rigtig forskellige. Da jeg ‘klagede’ min nød over kræsen-Frans til lægen spurgte hun barnet hvad hun spiste og kom frem til at hun spiser ok varieret (vokser osse ok – hører dog ikke til de største..): men hun spiser grød, brød, peanutbutter (usødet), gulerødder, lidt kød, pasta, rå kål(!?) og det sædvanlige børnehejs ; ) pointen var at når man kigger ud over en periode på et par uger har de der unger trods alt fået et rimeligt varieret udbud ned osse selvom det ikke virker sådan når man slår ned på en enkelt dag.
  Så ingen gyldne råd herfra. Udover at slappe af på maden. For meget fokus opfanger de der unger med det samme og så kan eddermanme knibe læberne sammen ; )
  Kh. Sofie

  Ps. Mit altædende barn blev fuldammet til han var 10 mdr. Fordi han nægtede fast føde. Men SÅ kom madglæden : )

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sofie 🙂
   Elsker dine svar…og dette her berolige mig igen lidt! Når man, som dig, har to børn og har gjort det samme med maden, men alligevel har fået to forskellige resultater, så kan man nok bedre se det ovenfra. Altså positivt ment at du har et andet overblik end mig – og hvor er jeg glad for du deler det med mig!! Glæder mig virkelig til at føle, at jeg kan det der shiiit med de unger…hvis det nogensinde kommer helt!? Det kræver nok et barn til (og det skal konen nok liiiiige sove på – et års tid eller to).

   Men hvor er det frustrerende, at man forsøger at gøre alt hvad der står i bøgerne, og alligevel får man aldrig præcis det samme resultat som de gør!!!

   I dag var hendes aftensmad tre skefulde lasagne – og en halv fisk… God kombi….

   KH Kat

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrissen

  Nu spiser Futte jo nærmest alt hvad vi stikker i munden på ham af forskellige ting; gerne kød (han sorterer ihvertfald flittigt pølserne fra hvis vi får svensk pølseret og spiser dem først), ris, pasta, kartofler osv., men grøntsager kan vi simpelthen ikke få i ham. Ikke rå, ikke kogte, ikke på nogen som helst måde. Han spiser gerne revet gulerod i lasagnen eller spinat, når vi får laks m. spinatpasta, men du kan ikke stikke ham et stykke tomat, agurk eller andet og forvente at det bliver inde.

  Vi er nået frem til at det nok skal komme. Vi bliver ved med at give det til ham og håber at han en dag tager imod det. Så det er altså ikke noget som I skal slå jer selv i hovederne over 🙂 Tror sgu bare at nogle (de fleste) små børn har sådanne perioder!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åhr lille Futte (som jo også snart er stor!!)! Hvor lyder det dejligt, at han er en madglad dreng – der elsker kød 🙂 Dit svar giver mig håb om at “det bare er en fase” IGEN!! Så er der da flere der ikke spiser grøntsager…det løsner ligesom lidt op for ens bekymringer, synes jeg!!
   Vi er begyndt at spise den der pizza med blomkålsbund…den må hun “snydes” med næste gang 🙂

   Og ja, tror du har ret i, at man bare skal blive ved med at tilbyde!

   God søndag aften, og god appetit 😉

   KH Kat

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • …nåhr ja: den hønserøvs mund !! Tsk tsk! 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ohh sygdom din ...