Klog dame: "Stop med at lege far, mor og børn - tag ansvar, nu"!

Stenbroens baby

Ikke “barn af natten”, som Panama synger det – eller jo egentlig også det (pisseirriterende faktisk! Bølle-barn!) – men nok allermest barn af byen. Altså Lilletut. For jeg er født på Bornholm, og konen i Varde, så vi er lidt mere provins-børn. Lilletut er Østerbroer by birth. Ikke at fødslen skete direkte i bydelen, den foregik nemlig på Herlev. Og jo, det var langt at køre en torsdag aften med veer, lige da FCK- Stuttgart var fløjtet af og ca halvdelen af både Danmark og Tyskland skulle GÅ gennem Trianglen og Øster Alle (som vi var rookies nok til at tage)!! Nå, men på trods af fødslen på Herlev, må den kære Lilletutti vist betragtes som et bybarn. Et barn af den østre stenbro, som går og siger “MUUUUH” til de store hunde i kvarteret, og som formentlig senere vil udbygge dette med at kalde små grise for “små lyserøde hunde”!

2014_ 4_ 9_20_21

Konen og jeg har allerede før Lilletut kom til verden haft vores svip-tur ud i provinsen til et hus med have i Ballerup idrætsby. Vi boede der i ca 4 mdr! Der var for tomt, og vi faldt aldrig rigtig for kvarteret og naboerne. Det var dejligt med en have – virkelig dejligt – men det vejede ikke op for, at vi var L A N G T fra alt! Man skulle køre til alt, og vi kedede os. Vi skulle lige 5 mdr om en lejlighed i Søborg, før vi fandt vores rette hylde på Østerbro. Valget stod dengang mellem Nørrebro og Østerbro, men efter at have boet mange mange år på Nørrebro, skulle vi prøve noget andet. Så nu er vi her. I en 80 m2 andelslejlighed uden altan, og med verdens mindste og mindst hyggelige gård. Og nu forstår vi så, hvorfor folk går efter lejligheden med altan, have eller en god gård. Øv, at man ikke liiiiige kan sende Lilletut ud i gården for at lege en eftermiddag. Selvfølgelig går vi på legeplads, men det kunne da være fedt, bare lige at gå i gården. Vi bor jo i stuen!

2014_ 3_ 3_20_53

Vi går en del på cafe og hygger, og nu hvor Lilletut kan spise og drikke med er det bare super hyggeligt. At man så bruger halvdelen – nej nok 2//3 del af tiden på at rende rundt efter hende i cafeen, er en anden snak. Her den anden dag, hvor en veninde og jeg var på cafe inde i byen, var udfordringen at Lilletut ikke flyttede samtlige af cafeens udendørsborde ned på Købmagergade. Ohh my, hygge! Er helt sikker på at en del af de øvrige gæster, sendte mig et par øjne eller to. Især også fordi at bestikkelsen til Lilletut bestod af brownie – ups lortemor!

2014_ 3_ 1_21_35 2014_ 4_ 9_20_56

Legepladser er altid et hit for vores lille bybarn. Lilletut kan bruge lang tid på en legeplads, også selvom “legepladsen” ligger midt inde i byen og består af en sten “sandkasse”.

2014_ 4_ 9_20_55 2014_ 4_ 9_20_56 (1) 2014_ 4_ 9_20_56 (2)

 

Duer er jo også skønne dyr at lege med. Lilletut elsker at rende efter dem for at klappe og kramme dem, og hun råber glædeligt “MUUUUUUH” efter dem….hmm, tæt på skat!

 

Bybarn – land/provinsbarn…hvad er fordelene for dig og jer???

 

 

20 kommentarer

 • Ea

  Ej i må da have årskort til zoo, så kan hun klappe køer, heste, geder og kaniner.
  Vores dreng har oven i købet aet en giraf 🙂
  her til påske kan man vist også holde en kylling 🙂 og så er der en feeed legeplads.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Det skal vi helt sikkert have Ea 🙂 Lilletut elsker dyr – omend mange af dem irl siger MUUUUH. Konens veninde arbejder i zoo, det må være second-best efter årskort 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  You know it; land! Jeg elsker vores hus og have, men vi bor også kun fem minutter fra s-tog og ti min fra vandet;)
  Tror først vi tænker på at flytte tilbage til byen, når Alvin er flyttet hjemmefra.

  Du og lilletut må komme til sommer engang:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Jaaaa, vi vil så gerne komme på besøg 🙂
   Og en relativ storby med gode trafikale forbindelser kunen selvf ogs¨gøre det – og især hvis man kender nogen der….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mine børn – Alma på 3 1/2 og Olivia på 1 1/2 er også begge bybørn. Begge er født på Riget og vi boede et stenkast fra Amagerbro station i en 80 m2 lejlighed – dog med super have og altan:-) men i juli sidste år flyttede vi til Nepal pga mit arbejde og skal bo her i tre år…så nu er de vel udlandsdanskerbørn, expat kids eller u-landsboende børn:-/ her har vi have og det er skønt, men jeg savner at kunne gå til alt, at have vennerne lige om hjørnet, osv. Vi overvejer stadig hvad vi skal, når vi flytter tilbage til DK – lejlighed i byen igen eller bevæge os uden for Kbh i hus med have…kh Ingrid

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Hej Ingrid, Hvor fedt at du læser med helt fra Nepal – seeeejt (og tak<3) Sikke et eventyr, og sikke en anden kultur at møde! Kan altid godt blive lidt misundelig på folk, der har mulighed for – og gør den slags ting. Det lyder bare så spændendende, og jeg håber så meget at I får nogen dejlige og begivenhedsrige år dernede. Og at dine børn trods at de måske ikke er så gamle, forstår at hygge sig nede i en helt anden verden. Og ja, hvad skal I så….mellemtingen måske; en stor lejlighed med have (sig lige til hvor I finder sådan en ;))

   Håber du fremover vil kommentere og give lidt indblik i jeres liv dernede 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • En af de gode ting ved at bo i Nepal er, at man på tre timer kan være i Thailand – og det er lige noget for bybørn (ja, de er vel egentlig ved at være en slags verdensborgere

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh, altså, havde lige skrevet en længere kommentar, som forsvandt…der stod efterfølgende noget med, at ti dagens strand, pool, sol, god mad og drinks med parasoller er godt for både børn og deres trætte forældre (ok, børnene har ikke fået nogen drinks – just for the record;-)) men om to dage skal vi tilbage til hverdagen, snøft (ja, selvom man bor i Nepal bliver det også hverdag;-)) og jeg kan i øvrigt SAGTENS forstå din lyst til at bo i byen. Jeg er altid blevet meget provokeret af min egen søs (som jeg elsker højt), som slet ikke kunne forstå, hvordan jeg kunne overveje at blive i Kbh, efter jeg fik mine børn. Jeg skulle selvfølgelig flytte ud af byen (og helst til Nordsjælland…eller ihvertfald nord for Kbh:-D). For fanden altså, der er jo masser af børn, sim vokser op i byer og bliver helt ok mennesker alligevel. Min holdning er, at der er fordele og ulemper ved alt, og der er ikke en løsning, som pr definition er bedre end alt for alle. Kh ingrid

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Dumme kommentarer, der forsvinder….det må de ikke!!!! Men TAK fordi du gider skrive en til – der går jeg selv tit død!!! 🙂
   Og ja, noget er godt for nogen…noget andet for andre. Og ja, drinks med parasoller (og alkohol) er nok bedst for forældrene…med mindre børnene skal sove rigtig længe ;D
   Hverdag i Nepal – surrealistisk 🙂
   Nordsjælland – ja tak. Og gerne med egen strand til også – ja tak 🙂

   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Åhh, jeg ville SÅ gerne til Thailand…nåhr ja, og Nepal og alle andre tropiske steder 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Iiiih jeg forstår slet ikke din frase “… vi var L A N G T fra alt! Man skulle køre til alt, og vi kedede os.”
  Jeg er bybarn – eller storby-bybarn, boet og opvokset i Taastrup, med S-tog lige om hjørnet, det tog maks. en halv time at komme ind til byen hvor “det hele sker”. Men hvad er det i vil? Hvad er det i vil der skal ske? I har Lille-tut, i har ikke tid eller overskud til at “ville det hele”. Jeg forstår slet ikke hvordan i kan have tid, råd eller overskud bare til at gå på café og hygge med veninderne!? :O
  Når man får barn/børn, kan man altså ikke forvente at leve sit tidligere fest-udebysliv længere. Det hele drejer sig om de små trunter.
  Jeg vil aldrig bytte vores hus og have i Aakirkeby ud med en lejlighed i indre by. At i skal ud et andet sted bare for at Lille-tut kan komme ud og få “frisk” luft, uf det får jeg stress af… Jeg sidder og kigger ud på marker, og vores have er ca. 1.500 kvm stor, der er nok plads til både katte og trunter (og et par høns hvis det skulle komme til det) 😉
  Men vi er alle forskellige Katrine 🙂 Jeg tror bare i skal gøre op med, hvad det er i vil? I er blevet forældre nu. Det er ikke længere jeres liv (fester, caféer, træning hver anden dag, venindehygge m.m.) der er vigtigt, det er Lille-tut.
  Man kan få super lækre huse, rækkehuse m.m. der ligger tæt på S-tog og ligger tæt på byen. Træk en radius på 5-10 km ud fra hvor i bor, så er i der 🙂
  Og ideen med årskort til Zoo er en fantastisk idé, så Lille-tut rent faktisk får lært hvad en ko er! 😀

  God vind!
  Lea – landboer! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Misforstå mig nu ikke Lea, vi vil bestemt ikke bruge byen til at gå i byen, drikke os fulde på ugentlig basis eller noget i den teenager-dur. Vi vil bruge byen til at have mennesker omkring os, pulserende liv, liv i gaden og mange muligheder. Jeg følte mig selv ret begrænset på Bornholm i fht min sport, som jeg var ret god til, mine øvrige interesser og diverse kreative og kulturelle udfoldelser. Jeg har altid svoret at jeg ville tilbyde mine børn noget andet. Noget større. Om det lige præcis skal være inde i city, downtown stenbroen eller om det bliver i en forstad på et tidspunkt skal jeg ikke kunne sige – jeg er meget impulsiv og lystdreven. Vi flyttede primært væk fra Nørrebro pga alle pusherne der stille og roligt indtog Nørrebro-parken og hele området der hvor vi boede. At salget af stoffer var SÅ åbenlyst provokerede os begge i meget høj grad. Og det endda selvom man efterhånden vidste, hvem de alle var; de små udkigsdrenge helt ned til 8-9 år, de lidt større drenge der så på og hang med ud, og så de reelle pushere, der gemte stofferne rundt omkring i parken – low-fivede alle kunderne eller bar gav dem stofferne åbenlyst. Pisse provokerende. De var søde nok egentlig og elskede vores hund Anton, men ikke lige venner for Lilletut. En anden grund var min depression. Jeg sku væk fra mennesker og liv. Jeg kunne ikke komme øde nok væk. Nu er det modsat. JEg vil væk fra alt der kan isolere mig og minde mig om dengang. Men jeg svaner en have. Rigtig meget. Og nej, vi blir ikke boende forevigt i den nuværende lejlighed, men nu gør vi…. Og så handler det også lidt om penge. Og interesser for at passe et hus….
   Og jaaaaa vi vil gerne have et årskort til zoo 🙂

   Langt svar – og mest om pushere….det er det der med det impulsive 🙂

   God dag, kram

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lea

   Arg… mistede lige hele mit (laaaange) indlæg! 🙁
   Prøver at bikse det sammen igen 😉

   Jeg kan mærke jeg begynder at blive vred for du rammer lige hammeren på sømmet…
   Det du rent faktisk siger er, at os i provinsen ikke er smarte, hip, trendy og med på hvad der foregår. At man skal bo inde i indre by for at “være” noget. At man skal bo derinde for at byde sine børn noget større og noget andet.

   Da jeg blev færdigudlært i ONLY og de fik af vide at vi flyttede til Bornholm (hjem!), var der en der sagde: “Hvad vil du dog der!? Der sker jo ingenting!” Jo der gør! Der sker en masse, også om vinteren hvor turisterne er væk. Det er bare om at åbne øjnene for de muligheder der er. Der er nye tiltag hele tiden. Bornholm og andre provinser lukker ikke længere ned i vintersæsonen. Her SKER rent faktisk noget!
   Vores merchandiser sagde til mig: “Jamen Lea, du er jo ellers så smart…” Lidt det samme du er ude i Katrine 😉
   Kan man ikke være smart og med på den nyeste mode, interiør og trends, bare fordi man bor i provinsen?! :O Jo selvfølgelig kan man det!
   Det tager en halv time med flyet, så er vi på Amager. Det tager 3 timer over Sverige (hvor der sørme også er noget at se på) så er vi i indre by (jeg vil væde med at det tager lige så lang tid at komme til Frilandsmuseet i Brede ved Lyngby fra indre by! 😛 hvis det er det man vil se).

   cmd+z!! 😀
   Pyyyyh… Katrine jeg må trække vejret. Jeg vil ikke skælde ud og jeg vil ikke sige hvad i skal og ikke skal gøre. Jeg vil bare prøve at ændre din holdning lidt.
   Selvfølgelig skal i væk fra pusherne! Adrk siger jeg bare! :S
   Men som en anden herinde skrev… hvor meget bruger i byen? Og hvad er det for noget liv du savner, som du ikke allerede har, i form af Lilletut og din kone?
   Der er skam nok pulserende liv i en villavej, med naboer der slår græs, klipper hæk, skændes, deler øl over hegnet, børn der leger på kryds og tværs over gaden :).

   Hvor meget sport dyrker du egentlig nu? Jeg har knapt nok tid og overskud til bare at løbe en tur om aftenen :O Jeg ved jeg må i gang og om morgenen er jeg helt frisk på at jeg skal ud og løbe om aftenen… men om aftenen har ungerne suget livet ud af mig som en flok Dementorer fra Harry Potter! :O
   Allan dyrkede meget Formel 1 på computeren. Kørte race og qual og var med i en liga og alt muligt… nu står rattene på loftet (læs i svigerfars skur!) fordi der bare ikke er tid.

   Vi vil jo gerne det hele, men det pulserende liv minder os alt for meget om det vi ikke kan nå. Så hellere lidt ud hvor vi rent faktisk kan trække vejret, høre fuglene synge og se stjernerne på himlen om aftenen. Zeeeen!

   Om jeg så bliver kaldt usmart, utrendy og håbløst umoderne, så må det være sådan, for det er her vi lever og er 🙂

   Krammer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ej, jeg bliver simpelthen nødt til at svare på dit (uforskammede?!) indlæg….

   Jeg kan sagtens følge dig i at landet/provinsen har EN MASSE at tilbyde børn og børnefamilier – er selv flyttet til Frederikssund efter 20 år i Kbh – og elsker det!
   Jeg kan dog SAGTENS forstå, at det valg ikke er det rette for alle (og hvorfor skal du have Katrhine til at skifte mening? Kan man ikke bare være uenige i ro og mag?), og at påstå at der sker lige så meget over hækken og på tværs af vejen, som der gør i Kbh, det billede kan jeg slet ikke genkende….Sådan er det ihvertfald ikke i Frederikssund. Jeg sav´ner tit det pulserende byliv, og kan snildt genkende det Kathrine skriver, med at mærke byen omkring sig. Dét er da et helt ok ønske at have for sin hverdag?

   Det er især de her linier jeg synes er helt i skoven:
   Jeg kan mærke jeg begynder at blive vred for du rammer lige hammeren på sømmet…
   Det du rent faktisk siger er, at os i provinsen ikke er smarte, hip, trendy og med på hvad der foregår. At man skal bo inde i indre by for at “være” noget. At man skal bo derinde for at byde sine børn noget større og noget andet.
   -Hvor i alverden ser du at det står skrevet? Det må vist stå for din egen regning?

   Desuden er det da helt almindelig almen viden at byen har flere lækre butikker, flere unikke varer, flere tilbud til børn (ja! det har byen! Forstaden har natur og legepladser – men byen har altså flere reelle arrangerede tilbud!) og jeg vil til enhver tid hævde at byboere er smartere end folk i provinsen – jævnfør ovenstående.

   Jeg synes at det er skønt at kunne dele holdninger, men synes godt nok du er snæversynes og fordømmende, og har en ret grim tone – dejligt at du trives i provinsen, det gør jeg også, men vi må have respekt og være voksne nok til at tale ordentligt til hinanden i cyber space.

   Mvh Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Word Maria 🙂
   Og tak fordi, du forstår hvad jeg mener…og giver din mening 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   Ihh, dumme kommentarer der forsvinder, det prøver jeg også en gang i mellem.
   Håber altså bestemt ikke, du tager noget af det som jeg skriver som en provokation i mod dig, provinsen, landet og lign. For det er det bestemt IKKE… Tværtimod, bliver jeg altid meget inspireret af dig og dine anderledes (end mine) meninger…du sætter mange tanker igang hos mig, og jeg får mega gode ideer af det. Har faktisk efter dit svar her og mit indlæge igår (part to), fået en genial ide….kolonihavehus og sommerhus på Bornholm. Det er hermed en ny drøm…hvis man nu kunne slå sig sammen med nogen andre, er det måske ikke urealistisk. HVEM VIL DELE KOLO I KBH????
   Og du må ikke blive irriteret på mig, og trække vejret dybt, så føler jeg at jeg gør noget forkert og siger noget grimt. Og det er bestemt ikke min hensigt!! Jeg sys bestemt ikke at Bornholmere, jyder eller andre land-boer er kiksede eller mindre værd end kbh-er. AAltså jeg er selv bornholmer og stolt af det…og min kone er jyde! Selvf kan man have smarte ting i provinsen…men har sikkert endda flere penge at købe dem for 🙂 Vi har ikke råd til at bruge alle byens butikker, cafeer og muligheder…men jeg kan lide livet, bygningerne og mennesekene her. Og så elsker jeg, at være lidt “ukendt”. Jeg er ikke “hende den lesbiske med et barn” der stikker ud i samfundet, med en et blinkende neon-skilt i panden. Jeg føler mig ikke tilpas med min seksualitet på bornholm, sådan er det bare!! Og sådan havde jeg det også i Ballerup og i Søborg! I KBH (N eller Ø) der smelter jeg bare sammen med resten…. Der skiller jeg mig ikke ud!
   DET er sku nok hovedet på sømmet! Men jeg ville stadig elske at have en have. For os selv.

   Håber ikke du også tog det nært at jeg skrev ordet “uvenner” i mit seneste indlæg…. Flere har reageret på det…og det var ikke for at skabe en stemning. Sorry! Og hvor er det fedt du har så markante holdninger, og tør stå ved dem!!! Fedt, og tak for svaret. Du har endnu en gang fået mig til at reflektere og udvikle mig…..

   Kram tilbage 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg er selv fra provinsen, manden det samme.. Men vi er flyttet laaaaangt ud på landet – så langt ud vi har mark til 3 sider pt.. Sønnen går i Naturbørnehaven i nabo-nabolandsbyen (som er 7 km væk) og datteren i vuggestue inde i nærmeste større by..

  Jeg ville ikke vælge andet til mine børn – og placeringen tror jeg ikke betyder noget. Børn er nogle fantastiske skabninger, som tilpasser sig til hvad de har og hvad der er. Og vi har 1,5 km til legepladsen.. Jeg elsker det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   DEt lyder også dejligt og rigtigt til jer 🙂 Jeg ville nok få lidt flash til dengang jeg isolerede mig meget, så umiddelbart for fjernt til mig… Men sån er mennesker heldigvis forskellige, ellers skulle vi jo bo samme sted alle sammen. Lilletuts institution er også en udflytterbørnehave, og det er KUN pga af den børnehave, at jeg har valgt den institution. Lilletut skal helt sikkert dagligt være udenfor, og opleve skov og masser af udendørsleg. Det er mit lille kompromis med at bo i byen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Vi har lavet en mellemting: forstaden : ) Efter 15 glade år på N’bro.
  Vi savner ikke byen – brugte den sgu egentlig ikke tilsidst – vi orkede ikke tage sønnike ret meget med på café etc. Han voldhærgede ; )
  Ungerne går ikke i skole her hvor vi bor, så vi kender ikke rigtig nogen – men vi har en stor have med høns, katte, køkkenhave, ukrudt og plads til at lege.
  Vi kan være inde i byen på 15 min og bruger den egentlig mere og mere Nogen gange kan jeg godt savne bylivet – føler mig lidt som en der er kommet ind med 4-toget nogen gange ; ) Og ikke uvæsentligt: vi har ingen gode take away-steder…
  Faktisk ville jeg gerne rykke på landet – med plads, grønt og højt til loftet. Er selv vokset op i byen så forestiller mig det må være fantastisk. Græsset er altid grønnere…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • admin

   UFF, ingen gode take-away steder???? BUT HOW DO YOU MANAGE??? 😉
   Forstaden kunne helt sikkert også være en løsning på et tidspunkt….selvom det helt ultimative ville være en villalejlighed med stor have. Eller bare have 🙂 Jeg vil have en have… Have ønskes – er der ikke et tv-program for det????
   Haha, tror ikke på du kan være sådan en der lige er kommet ind med 4-toget, men det lyder sjovt 😀
   Forstad med gode trafikforbindelser OG HAVE – jeg er game!!!!

   Og ohhh yeeeessss – græsset er altid grønnere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Klog dame: "Stop med at lege far, mor og børn - tag ansvar, nu"!