Tankespind

Parterapi – alene

Thank God its Friday siger Instagram endnu en gang! Denne fredag kan jeg være lidt mere med. Jeg arbejdede sidste søndag og synes det har været en hård, lang og travl uge, så JO; THANK GOD ITS FRIDAY! Endnu mere fordi jeg har fri. Og Lilletut er i vuggestue. Hold nu bøtte hvor jeg nyder det, eller skal til at nyde det, for dagen startede med noget jeg både har frygtet og set frem til på samme tid.
Parterapi. Uden konen!
2014_ 8_22_10_ 9
Jeg har før holdt det lidt hemmeligt, at konen og jeg gik i terapi. “Lidt” fordi jeg har nævnt at vi har snakket med “en klog dame” (fx i indlægget her), men stadig lidt hemmeligt fordi jeg jo altså ikke har kaldt en spade for en spade og sagt “Hej, vi går i parterapi fordi vi har det pisse svært sammen!”. Dette har både været af hensyn til konen og mig selv. Helt personligt har jeg altid syntes det var mærkeligt med parterapi. Hvis man har det så dårligt at man ikke kan snakke sammen længere, så hvorfor overhovedet bruger tid og penge på at snakke med en anden om det. Langt de fleste går vel alligevel fra hinanden. Waste of money you dont have! Og så er det vel også lidt et tabu. Hvorfor skildre med at man har et problem. Et så stort problem så man er nød til at have professionel hjælp!?

Men jo, konen og jeg har været så langt ude i tovene i vores forhold at vi (eller faktisk min svigermor) skrev til en familieterapeut tilbage i januar og bad om hjælp! Min kone havde gjort noget lort, svigtet mig på det groveste og vi kunne ikke komme videre. Jeg var så fast besluttet på at det skulle være os, selvom jeg stadig havde SÅ ondt indvendig og følte mig SÅ svigtet at jeg slet ikke kunne være et helt (og normalt) menneske. Jeg havde ikke flere ord, og tyede lidt for ofte til at blive lidt voldsom overfor konen og råbe MEGET højt. Ikke holdbart for nogen. Hjælp udefra skulle der til.

Vores søde og ret kloge dame – aka parterapeuten – fik åbnet op for ordene. Og tårerne. Hold nu op hvor har jeg grædt meget HVER gang vi har været der. Og drukket enorme mængder vand. Heldigvis fik konen også lukket op, og vi har efter en del besøg fået åbnet endnu mere op, fundet ting at arbejde med både sammen og hver for sig. Man kan godt sige at vi fandt hinanden igen til terapien. Til en vis grænse i al fald. For i og med vi nu er endt hvor vi er, kan I jo nok gætte at alt ikke bare gik rosenrødt slag i slag.

Aftalen i dag var således egentlig en gammel aftale for os begge to. Først prøvede jeg at få konen til at tage afsted alene, fordi hun lynhurtigt kørte fast i det her “bo-hver-for-sig” projekt. Dét ønskede hun dog ikke, og jeg måtte indse at jeg kun kan forsøge at fikse mig selv. Hvor end jeg gerne ville tage fuld ansvar for konen og hendes lykke – i stedet for og på bekostning af min egen lykke – må jeg indse at man kun kan og skal være sin egen lykkes smed. Jeg har ansvar for mig selv, og konen har ansvar for sig selv! Og det er svært for mig. Jeg vil så gerne gøre andre glade så jeg er mere end villig til at mærke efter hvad jeg selv vil. Det er nemlig for mig nemmere ikke at tage beslutninger udfra egne følelser og ønsker. Sad but true – og det gælder alt lige fra forhold, til tøj til aftensmaden.

Men hold nu op hvor får man meget ud af at gå til terapi hvis man tør. Det er hårdt og på vej derhen tænker jeg altid at NOOOO jeg magter ikke at græde lige om lidt. Jeg prøver altid at lade være med at lade følelserne få frit løb, men det kan jeg jo ikke – og det er vel også det der er meningen. Alt skal ud så en professionel kan se det ovenfra og komme med råd og vejledning uden at have aktier i nogen af parterne.
Hos mig er den nuværende situation “sort-hvid” “enten-eller”. Kan vi eller kan vi ikke være sammen som kærester (eller ægtefolk som vi jo er)? Jeg tænkte da jeg gik op af trappen hos den kloge dame: “shit, om en time er det enten-eller”!
Men det var det ikke. Jeg fik snakket meget, luftet en masse betragtninger og følelser og grædt selvfølgelig. Men gik derfra med en løsning jeg end ikke havde forestillet mig var professionel smart og overhovedet mulig. Men jeg gik samtidig mere lettet derfra da jeg mærkede efter. Løsningen som jeg skal have fremlagt for konen er ikke sort-hvid. Den er ikke enten-eller. Og den kræver tid (meget længere end 3 uger), åbne kort og kommunikation. Den kræver at vi begge skal give og tage, og at vi begge skal finde ud af at fungere. I hverdagen, i fremtiden.
Når konen er involveret i den eventuelle plan/forslag og vi har taget stilling til om det skal prøves af, skal jeg nok fortælle jer om det. Indtil videre må I vente i spænding.
2014_ 8_22_10_ 9 (1)

6 kommentarer

 • Britt

  Jeg kan så meget nikke genkendende til det du skriver. Jeg var i et forhold i 10 år, jeg kæmpe for ham og jeg, alle andre end mig selv. Alle skulle jo være glade. Det var de også – men ikke jeg. Vi gik i terapi, og der fandt jeg ud af hvad jeg ville. “Desværre” ikke det samme som han ville. Vi kæmpede forsent og var vokset fra hinanden (vi mødtes da vi var 17 år).
  MEN man skal prøve at kæmpe for hinanden, og det at du står frem og fortæller det er så stort. Hvorfor tie? Ud med det, for det er også med til at hjælpe. (Og hvorfor gøre som “alle” andre – gå fra hinanden, det er fornemt nogle gange).
  Jeg ønsker dig alt held og lykke – uanset hvad der sker 🙂 Kæmp for kærligheden.

  Selvom det ikke fungerede for mig med terapi, så fik det mig til at se hvad jeg ville. Kort tid efter mødte jeg en fyr, som slog benene væk under mig. I dag har vi en søn og i næste uge får vi samme efternavn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Åhr, det der er jo lykke enden…at finde sit livs kærlighed, få barn og blive gift! Hvor skønt for dig, og kæmpe tillykke med brylluppet i næste uge – jubi 🙂 Terapi er aldrig spildt…og nej måske finder man ikke hinanden igen, men måske lærer man noget dybere om sig selv. Det tror jeg også jeg har gjort under alle omstændigheder. Nu gælder det så “bare” om at erkende og efterleve!!!
   Men der er håb, konkludere jeg udfra dit eksempel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria Pedersen

  Hej (Mor) 🙂
  Jeg har fulgt dig noget tid efterhånden lidt på sidelinjen men nu blir jeg nødt til at kommenterer. .
  Hvor er du bare sej! Og tak! Tak fordi du deler så meget med os, det er så dejligt at følge dig og din åbenhed, både om lille tuts institution og nu om dig og konen. Har holdt ferie men den anden dag da jeg så så at dig og konen er ved at (måske) gå fra hinanden fik jeg helt ondt i hjertet. . Aner Ingenting om dig eller dit liv, men føler alligevel jeg kender dig.. og hvor er det rigtigt at man er sin egen lykkes smed, og håber virkelig for dig at du finder det bedste for dig.
  Tak for en skøn blog elsker at følge dig.
  Knus Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   OOrv hvor gjorde du mig lige super glad med din kommentar – TAK, tak af hjertet tak 🙂 Så dejligt at du værdsætter det jeg skriver! TAK 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • TAK fordi du tør dele så åbent og ærligt. Synes tit at man fejer de ikke-perfekte og knap-så-instagram-egnede øjeblikke af livet ind under gulvtæppet, men de ER jo trods alt også en del af livet, selvom de nogen gange ikke er sjove og tilmed f….. hårde. Uden at kende situationen vil jeg bare lige give et virtuelt skulderklap: det kræver sit at få formuleret så sårbare og personlige betragtninger på tilværelsen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Jamen selv tak! Og hvor er det bare mega fedt at I har taget så godt imod det…TAK <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tankespind