Når lykken titter frem...

Når bag’en er god er alting (vel) godt…

Glædelig bagjul og håber I har haft en lækker en af slagsen – altså jul og bag – og også sat sammen “bagjul”? Min jul levede op til forventningerne og var bare super hyggelig. Bag’en kunne sgu godt være lidt mere struttende på den lille og slanke måde. Sådan i bagklogskabens skær – det ved I jo jeg er god til (HER fx) – tænker jeg meget over om det var for meget på de voksnes præmisser? Ikke at Lilletut på nogen måde led overlast. Hun hyggede sig og var SÅ sej hele dagen. Hun gik sent i seng og passede lige præcis ind i familien og dens rytme. Og DERFOR tænkte jeg bagefter på om det burde have været omvendt…altså at VI burde have passet os ind i HENDES rytme?

 photo 30c6472f-966b-4127-9093-289e70b4d4c3_zps9f89814e.png

Og hvorfor tænker jeg nu sådan efter en mega skøn juleaften? Jo på grund af INSTAGRAM selvfølgelig!! For da jeg dagen efter scrollede gennem min news feed på netop instagram kunne jeg jo læse om alle dem der SELVFØLGELIG holdt jul på børnenes præmisser! Børnene fik blandt andet gaver hele dagen eller gaverne før deres mad. Og deres egen mad i flere tilfælde. Folk var blevet hjemme for at kunne fejre aftenen i børnenes vandte rammer, så de kunne komme i seng i deres egne senge på de normale tidspunkter!? Øhh, okay – hov! Lilletut var hos mormor og morfar. Gaverne blev lagt under træet om formiddagen, så vi alle sammen kunne gå og kigge på dem – også Lilletut – der ville ha GAVER nu! Hun fældede mange tårer over at skulle vente, men hun blev til gengæld også dygtig til sidst; “Ikke gaver nu. Gaver senere. Vega får gaver senere.” Og det fik hun, altså gaver senere. For først skulle olderne hentes, så skulle vi til bordet og spise and og så ris ala mande. Og så skulle der lige ryddes lidt op og SÅ skulle der synges sange og åbnes pakker!

Lilletut mente alle pakkerne var til hende. Det var de næsten også, og så fik hun også lov til at åbne mine og mormors. Hun havde en mega fest og legede med alle sine gaver efter hun pakkede dem op. Det var så skønt at se på. Sikke en glæde det lille barn viste. Hun hyggede sig, og forsøgte at synge med på de julesange vi sang ind i mellem åbningen af pakkerne. Da alle pakker var delt ud og åbnet, og vi havde nydt synet af dem og morfar havde kørt olderne hjem, var der også udsolgt hos Lilletut! Så begyndte alting at gå hende på, og hun blev puttet under et stort brokkeri, for NEJNEJ hun var ikke træt, hun ville lege MERE!

 photo 5DDC08D1-DDD2-4C7C-8F46-8E41538539C2_zpsyndrumrp.png

Og sådan har min juleaften hjemme hos mine forældre altid været. Altså bare lige uden Lilletut selvfølgelig! Og er det forkert ikke at have tænkt i andre baner? For helt seriøst jeg havde ikke spekuleret i at ændre det! Selvfølgelig var planen at putte Lilletut så snart hun fremviste trætheds tegn, men de kom sgu først der ved 22 tiden!! Er det überlortemor.dk der slår til igen??

Mama og jeg havde selvfølgelig talt om og glædet os til at starte vores egne traditioner, og jeg kan helt sikkert mærke at jeg glæder mig til det stadigvæk. Uden mama formentlig men jeg glæder mig til at kunne pynte hjem, træ og julebord som jeg vil have det. Og selv bestemme rutinerne. Der er sgu noget romantisk ved det oppe i mit hovedet. Ikke at jeg ikke elsker julen herhjemme på solskinsøen, men det er bare noget andet at få et barn og skabe sine egne traditioner. Og prøv nu lige at tænk på, at MÅSKE – MÅSKE – har jeg én (kæreste) at dele det hele med næste jul? Uhh, jeg bliver helt spændt og får lidt sommerfugle i maven!

 photo 880884C0-5EBF-4F0B-828A-4CA75B3B83E4_zpswuzfmsgg.jpg

Og dét passer nok meget godt til mit “Project Happy – the future” altså at tænke på de gode ting som måske sker. Selvfølgelig er der et “måske ikke” også, men behøver man altid gardere sig den negative vej også? Jeg har a l t i d tænkt pessimistisk og allerhelst bekymret mig før tid, men det gider jeg ikke længere, for hold nu op hvor er man så trist meget af tiden! Og nej, jeg bliver nok aldrig en af de lalleglade typer, der har en lyserød og glansbilledeagtig blog, men derfor kan man jo godt tænke lidt positivt også.

Er I der stadig?? Og har I haft en god jul – med/uden egen traditioner??

 photo D3986DE0-B350-4306-BFFF-60BE7D4EC608_zpsoknizobe.png

10 kommentarer

 • NEJ ! Du er ikke en dårlig mor 🙂 For Silvan den virtuelle verden er altså også bare en gang imellem rigtig dum. Vi holdte den jul vi lige præcis ville have med både børn og forældre i mente 🙂 Og bare fordi man ikke gør som naboen er man ikke en überlortemor :-* Man er bare blevet manipuleret af de sociale medier og det er de fand fismende gode til 🙂 Sortere i det smukke og gør hvad der føles rigtig for dig og lilletut <3
  Og rigtig glædelig jul og bagjul til jer <3 lyder til I har haft en skøn jul og at I har hygget jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  I min familie er julen aldrig udelukkende blevet holdt på børnenes præmisser og vi har alle overlevet. Når vi har holdt jul med min mors del af familien, er vi ofte først kommet i seng over midnat og gaverne måtte vi pænt vente på til efter dans om juletræet. Selvfølgelig er der blevet taget hensyn, men nu har vi ofte også været flere børn, så vi har jo underholdt hinanden. I år var der så godt nok også kun et “rigtigt” barn, men selv han overlevede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vivian

  Der er jo heldigvis forskel på både forældre og børn.
  Vi startede aftenene tidligere i år af hensyn til Samuel. Han tog dog en krig om at komme igennem halvdelen at gaverne (og er først kommet igennem de sidste i dag!), fordi han vil lege med alting og det er jo skønt.

  Så han endte alligevel med at komme i seng ved 22 tiden. Og aldrig har han sovet så hurtigt. For Samuel kan det godt fungere. Han havde den bedste dag i sit liv, tror jeg.
  Andre børn har måske brug for meget faste tider og rutiner.

  Det er jeg helt sikker på, at vi som forældre bedst selv kan tage stilling til. På vores egne børns vegne! Ikke alle andres.
  Jeg husker også selv fra min barndom, at vi fik lov at være længere oppe til jul, nytår og andre festlige begivenheder, hvor man ikke skulle tidligt op næste dag.

  Hun ser jo ud til at have haft en skøn aften

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Glædelig “bag”jul.

  Her gjorde vi lidt både og. Pigerne fik lidt gaver, da alle var kommet ved 16-tiden, og så legede de med dem, mens vi fik gjort maden færdig.

  Så spiste vi traditionel julemad + risengrød (den størstes livret). Herefter dansede vi om juletræet, og pakkede gaver op, inden vi spiste ris a la mande. Og så sov pigerne ca. kl 22.30.

  En rigtig dejlig aften på både børn og voksnes præmisser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine B

  Jeg tror på, at vi hver især gør det, vi i den givne situation mener er det rigtige for netop vores lille pode. Det er ikke sikkert, at det var forkert det I gjorde til jul. Den lille dame havde jo en fest. Så længe hun kan fungere og er glad dagen efter også, så er det jo fint. Hos os passede Lillefisen sin normale rutine. Det var det rigtige for os, fordi hun er så lille og forbi hun lige netop nu, er vildt tigerspringsramt, så det var “stor nok forandring” at være hos farmor og farfar.
  Næste år gør vi måske det anderledes… Og når jeg ser på IG, så ser det ud til, at en masse andet (også) har været børnevenligt… Sammen med morfar 😉

  Glædelig bag-hyl, jeg mener jul!! Hæ hæ fra frublumensaadt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg synes personligt at det er synd at trække ungerne igennem juleaften på de voksnes præmisser. Hvad glæde har de af først at få lov til at åbne deres gaver ved 21-tiden? Her åbner de gaver om eftermiddagen mens vi får gløgg og æbleskiver, og så er der tid til at lege med legetøjet resten af aftenen – og vi behøver ikke haste os igennem aftensmaden, fordi der sidder nogle spændte og urolige børn. Nogle vil måske mere at børn bare skal lære at have tålmodighed osv osv. Men ærligtalt, julen er børnenes fest. DOG synes jeg overhovedet ikke det gør dig til en dårlig mor – vi ser heldigvis alle forskelligt på tingene og i særdeleshed børneopdragelse 😉 Glædelig jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig glædelig (bag) jul til dig også.
  Du rammer igen et punkt hos mig hvor jeg tænker hov det ligner da lidt mine tanker.

  Ærligt jeg har lukket lidt med for brugen af IG og facebook i disse dage, den sorte samvittighed var ved at overtage mig! Det med ikke at gøre nok, være nok og yde nok for de der børn! Jeg brugte den tid og overskud efter bedste evne sammen men familien (både børn og voksne) tilgode så dem alle efter bedste formåen (måske jeg glemte mig selv).
  Alligevel havde jeg en stor pige der pludselig ikke var stor mere og bare brød sammen (over starten på en julesang), kunne have sat mig og tudet med, men fik trøstet og vi kom videre gennem aftenen dog med en lettere pirlig pige hvor lunten var kort og spændingen stor.
  Det jeg vil frem til et at jeg ikke rigtig tror på alt efter ungernes hoved! Ja julen er en fest for børn men også et sted med traditioner som vi skal give videre, og fred være med at der er gaver fra morgen til aften, men hvad så når man gerne vil gøre som førhen, hvorfor ikke skabe/lave traditioner der kan passes både af børn og voksne, måske er det små ting som at spise tidligt, mængden af gaver, antallet af salmer osv. Vi prøver at holde traditionerne i samspil med to små børn der ikke er super gode til afvigelser fra hverdagen!
  I disse dage betales “prisen” med uro og dårlig nattesøvn samt dumme skænderier.

  Og du er en dejlig mor

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Glædelig bagjul til dig også 🙂

  Hver familie bør gøre det på sin måde, og tingene ændrer sig også fra år til år, som børnene bliver ældre, synes jeg.

  Sidste år insisterede vi på at putte vores pige til normal sengetid (hun var knapt 2 år). Det resulterede i en godnatkamp uden lige. Hun hylede deroppe og ville ned og være med, men vi holdt fast i at det var fordi hun var for træt (og det var hun måske også), men faktum var, at der gik 5 kvarter, før hun sov, og vi rendte op og ned konstant.

  I år fik hun lov at blive oppe sammen med brormand til pakkerne var åbnet. Det gik strygende. Hun tullede ligeså stille rundt og hyggede og legede – og da vi puttede dem mellem 22-22.30 faldt de i søvn med det samme.

  Man skal gøre det på sin måde – og man/du er bestemt ikke en dårlig mor af den grund 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Skjødt

  Altså hvorfor skal alt tilpasses børnene – nutidens børn skal vel også engang imellem lære at vente og at nogle ting er som de nu er og så indordne sig under det. Så tror – og håber ikke at Lilletut tager skade af det – så har jeg to styk der kan skrives på den liste

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når lykken titter frem...