Dagen mod homofobi ! Og om selv at have det engang imellem...som biseksuel/lesbisk

Lilletut er strid ved mormor

Min mor har været min absolutte redningskvinde her i den sidste halvanden uge ! Hun burde have fanfare og optog med konfetti og trompet-spil. Uden hende havde hverken jeg eller Lilletut klaret den ! Det er så fantastisk at hun kan – og gider – rive små uger ud af hendes kalender, og bare være herhjemme og hjælpe os. Hun har passet Tutti, leget med hende, passet mig, lavet mad og ikke mindst afleveret og hentet Tutti hver eneste dag. Hun er pensionist – ellers havde det nok ikke kunnet lade sig gøre – men det er da mega stort af hende alligevel. Og vovet, sån at lade min far være alene tilbage med deres to hunde. Min far kan være lidt hjælpeløs – han er en mand, og så er han vant til at blive vartet op – så hvordan han har fået mad, de sidste små to uger er virkelig et sandt mysterie ?!

IMG_7645

Til gengæld har vi fået mad herhjemme, hver aften – hjemmelavet endda og faktisk også mere eller mindre i følge den madplan, jeg fik lagt inden operationen af Evie. Så jeg har sgu spist grønsager every day – og drømt om burger inden sengetid.

Jeg har husket at være taknemmelig og har sagt tak til min mor hver dag, for det har hun sgu fortjent. Men den lille dame, Frøken Tutti…hun har faktisk ikke været helt så sød !

“Jeg kan ikke lide mormor”

“Jeg elsker ikke mormor”

“Mormor er dum”

“Hvis I to er gode venner, hvad så med mig ? Kan I så ikke lide mig?” 

Disse er bare nogen af Tuttens udtalelser de sidste dage. Efter jeg er kommet mere på benene – og dagene er gået – begyndte ordene altså at flyde knapt så sødt fra Lilletuts mund. Først blev både min mor og jeg berørte af udtalelserne, og det gjorde os begge kede af det. Vi skiftevis kommenterede på hendes udtalelser og lod dem hænge i luften. Mest af alt fortalte jeg hende, at sådan ville jeg ikke have, at hun talte til hendes mormor – eller til nogen i det hele taget.

Vi prøvede at forklare hende, at mormor var min mor, ligesom at jeg var hendes mor, da hun kom med udtalelsen om vi ikke ville være venner med hende. Hun forstod det ikke helt, og i det hele taget kunne man tydelig se, at hun prøvede en masse grænser af med hendes udtalelser. Både for at få reaktioner fra os, men helt sikkert også for at få luft for egen følelser og reaktioner. Det lille hovedet rummer mange ting – store ting. For store ting en gang imellem.

I går, da jeg begyndte at synes at det hele gik for vidt, prøvede jeg mig med en googling ! Ohh Google – dig der ved alt ! “3 årig elsker ikke mormor” (puha, jeg flovede mig nærmest bare ved at skrive det) men BUM så dukkede der faktisk en masse artikler op omkring netop det emne ! Det havde jeg ikke lige troet ! Og sørme om der ikke også kom en artikel af min yndlings netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, som også besvarede netop emnet “min 3 årige kan ikke lide sin mormor”.

Jamen SÅ kunne det ikke være så slemt, tænkte jeg lettet. Så længe Tutti ikke bare er det eneste barn i Verden, der kan finde på at sige sådanne nogen grimme ting (i vores ører selvfølgelig – hun ved jo ikke meningen af dem), så går det nok, og virker lidt mere “Det er en fase”-agtigt – og det hjælper.

Helen – og de andre forfattere af diverse svar og artikler omkring emnet – kom heldigvis ind på de samme ting, som mig og min mor spontant havde gjort, såsom…

 • at vise og fortælle Tutti, at mormor stadig kan lide/elsker hende
 • at jeg stadig giver udtryk for, at jeg elsker mormor
 • at vise Tutti, at hendes afvisninger ikke virker, og at mormor stadig rigtig gerne vil være sammen med og lege med hende
 • at vise hende, at hun ikke kan spille os ud mod hinanden
 • at mormødre (og andre bedster) gerne må sætte regler og grænser op, og at de også skal respekteres
 • at vise Tutti, at der ikke er nogen reaktioner at udforske med de udmeldninger…

Min mor og jeg har snakket om det med Tutten vel afleveret i børnehave, men selvom vi godt kan se logikken i det, så kan vi da ikke skjule at det gør ondt. Både på mig – men da så sandelig også på min mor – vi voksne lægger bare så mange (voksne)følelser i alting !

Har du oplevet noget af det samme med dit barn og mormor eller farmor (eller bedstemor) ?? Og kan du lade det gå dit hjerte forbi ??

6 kommentarer

 • Louise

  Det kender jeg godt😔 August og Valdemar har sagt det samme til min mor (vi har altid fået uundværlig hjælp af mine forældre, og vi ses ofte❤️) det har gjort så ondt på mig.. Min mor er heldigvis et “stort” menneske og har ikke vist hverken til mig eller drengene at det gik hende på. Men selvfølgelig har det også gjort ondt på hende.. Hendes kommentar til deres “jeg kan ikke lide mormor” har heldigvis altid været “lige meget hvad, vil jeg altid elske dig❤️” jeg har selvfølgelig sagt til drengene, at det ville jeg ikke høre, og at jeg elskede mormor meget meget højt. Ofte har det været virkelig svært for mig ikke at blive vred, men synes faktisk det er ok når jeg har skæld ud, for jeg vil have de snakker pænt til alle omkring sig.
  Jeg kan heldigvis berolige dig, det er bare en fase😝 I hvert fald for A&V. De har det sidste halve år været søde og mormor har fået masser af kærlighed fra dem❤️ Hvilke jeg er taknemmelig for, og det ved jeg hun også er.
  August og Valdemar blev 4 år den 3 maj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åhr Tillykke med August og Valdemar <3 Hvor bliver de bare store…og hvor hyggeligt lige at få en kommentar fra dig (og jer) 🙂 Med det samme jeg læste navnene, tænkte jeg "uhh, dem kender jeg da" 🙂 Håber I har det godt…og snart skal/er flyttet ??
   God kommentar din mor er kommet med. Og jeg vil give dig helt ret. Nogen gange erd et okay at skælde dem – eller Vega – ud. Det har vi også haft gjort. For nej, man vil jo have at ens børn skal opføre sig pænt, og ikke gøre andre kede af det.
   En fase ! Nice !!! De faser der altså…!
   Godt de har givet kærlighed ud – også til mormor – igen…der kommer V vel også til så <3
   <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg er faktisk delvist uenig i denne her håndtering, jeg synes det er vigtigt at slå hårdt ned overfor den slags udtalelser og lade hende forstå at det har konsekvenser og gør folk omkring hende kede af det. Jeg ved godt at hun sikkert ikke siger noget af det i ond mening, men hvis hun ikke forstår at det er forkert og møder grænsen nu, vil hun jo bare gå længere indtil hun finder den og såre flere mennesker hun måske ikke er i familie med og som ikke er lige så forstående, på hendes vej. Jeg kan dog sagtens følge dig i, at det er en helt naturlig del af trods alderen, men det gør det ikke nødvendigvis okay.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Her har vi prøvet noget lignende. Min mor afleverede mine piger i et helt år, de dage, hvor jeg ikke selv kunne nå det, og her opførte pigerne sig mere og mere over for mormor som de også opfører sig over for mig. Vi har også talt om det. Men vi tror nu mere, at det er fordi de prøver flere grænser af, når mormor lige pludselig bliver en mere fast del af deres hverdag. Og mon så ikke også det hører alderen til. Min bandit på knapt 4 år er i hvert fald begyndt at give klart udtryk for, når hun synes jeg er dum (når hun ikke får sin vilje).
  Jeg tager det ikke så tungt, men snakker med hende om, hvordan man bør tale til hinanden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • MortilAV

  Med tanke på de store ændringer din operation har medført de sidste par uger kunne man også blot tolke det som et udtryk for, at Lilletut savner sin mor, og at udtalelserne ikke har noget med mormor at gøre – andet end at mormor er ikke dig, og det er dumt, at du ikke er der, ikke kan det du plejer osv. Når jeg læser dit indlæg, tænker jeg, at det er en lille pige, der savner sin almindelige hverdag og rutiner. Måske man kunne få taget sig af Lilletuttens følelser i det perspektiv i stedet for at tage hendes udsagn bogstaveligt/personligt…omend jeg til fulde forstår, at det rammer jer begge. Blot en reflektion fra mig. Fortsat rigtig god bedring og god aften:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malu

  Jeg kan godt forstå at sådanne udtalelser kan gøre ondt, jeg ville se dem som ganske naturlige og egentlig at mormor nu er blevet så tryg en base at Tut føler hun kan sige Hvad Som helst, og netop derfor tester grænser.
  Det er jo dèr, hvor vi er allermest trygge, at vi kan lufte de trælse tanker. Måske det også bunder i at mormor “invaderer” jeres to-som-hed, og det er Tuts måde at sige det er træls, med den sprogforståelse en lille pige har 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagen mod homofobi ! Og om selv at have det engang imellem...som biseksuel/lesbisk