I "haven" med strækmærker, hår på benene, utrolig korte shorts og ar - men intet barn !

Børnevenlige, laktosefri og lækre opskrifter på koldskål og amerikanske pandekager med Kefir.

Sponsoreret

Lilletut og jeg har hygget os i køkkenet i weekenden. Vi har tryllet nemme og yderst lækre opskrifter på to store børnehit frem, ja og voksenhit for den sags skyld. Og så helt uden laktose – lige noget for min mave.

Vi har haft en travl og begivenhedsrig weekend med masser af tid udenfor lejligheden i det lækre sommervejr, men lidt lækkert aftensmad og en lækker søndagsmorgenmad blev der sagtens tid til. Opskrifterne vi fandt frem til, er virkelig nemme og hurtige og kan snildt laves sammen med børnene. Lilletut var hvert fald med fra start til slut ved både vores Kefir Koldskål og vores Amerikanske Pandekager med Kefir.

IMG_7863

Det helt store traditionelle danske sommerhit “Koldskål” fik sig en lille – sund – opdatering, da Lilletut og jeg skiftede den vanlige kærnemælk ud med Valios Kefir natural. Kefir kan så fint erstatte den syrlige kærnemælk, og når den gør det, ja så er koldskålen pludselig helt uden laktose, og altså noget mere nem for de fleste maver at håndtere. Kefir er nemlig laktosefri – og altså uden mælkesukker, som nogen maver kan have svært ved at nedbryde. Så er du én af dem, der har tendens til en oppustet mave med lidt for meget luft i, hvis du drikker meget koldskål, ja så skulle du måske prøve vores variant uden laktose. Og da Kefir blot indeholder 2,5 % fedt (2,1 % ved variationen med hindbær), er det tilmed også et sundt alternativ.

Koldskål med Kefir – 2 portioner (mægden passede ret godt som aftensmad til Tutten og jeg):

2 hele (pasteuriserede) æg

1 teske sort vaniljepulver

1-3 spiseskeer agave sirup (alt efter ens sødme behov – vores var til den høje side)

5 dl Kefir

Evt 1 spiseske citronsaft og lidt revet citronskal (det undlod vi)

IMG_7839

To Do: 

Æg, vaniljepulver og agave sirup piskes sammen i en skål til en skummende ensartet masse.

Tilsæt Kefir og pisk/rør igen.

Smag til med citronsaft og skal, hvis det ønskes.

Drik eller spis den med det samme – evt med toppings af kammerjunker (fåes også laktosefri) og bær.

IMG_7911

IMG_7849

IMG_7856

 

IMG_7885

Jeg synes virkelig koldskålen var et hit – og så nem og hurtig at lave. Og Kefirens lidt cremede og tykflydende konsistens passede helt perfekt til koldskål, og gjorde den lige præcis så cremet, som jeg bedst kan lide en koldskål; tyndt sjap er virkelig ikke mig. Og at den faktisk passer ind i min kostplan, med et lavt kalorieindhold og godt med protein, er jo bare win-win. Og så skal vi jo ikke glemme hindbær variationen, som helt sikkert også vil være lækker i koldskålen.

IMG_7888

IMG_7908

IMG_7877

Søndag morgen havde jeg besluttet, at vi inden vores planlagte tur til Sommerland, lige skulle hygge lidt med nogen lækre, tykke, chewy pandekager. Det er ikke så tit, at vi laver den slags lækkerier til morgenmad, men i dag skulle gårsdagens succes med Kefir i koldskål altså følges op med at forsøge at bruge Kefir i dejen til vores lækre amerikanske pandekager også.

Så vi gik i gang begge to. Lilletut var ivrig med at få lov til at hjælpe og være med, og heldigvis var også denne opskrift nem og ligetil – også for hjælpesomme (lidt klodsede) børnehænder. Og igen viste Kefiren sig bare at blænde lige ind.

Amerikanske Pandekager med Kefir – ca 10 stk (i god solid størrelse): 

5 dl hvedemel
4 spiseskeer sukker
4 teskeer bagepulver
1 teske salt
6 spiseskeer olie
2,5 dl Kefir
2 dl mælk
2 æg
smør til stegning

To Do: 

Bland mel, sukker, bagepulver og salt i en skål.

Pisk olie, kærnemælk, mælk og æg med en gaffel.

Bland indholdet af de to skåle, og rør, indtil dejen er jævn.

Varm en pande op, til den er jævnt varm. Kom lidt smør på, og hæld lidt dej på. Pandekagerne bør være tykkere og mere svampede end almindelige pandekager, og der vil komme en masse små bobler. Når overfladen er fyldt med bobler, vendes pandekagen.  Pandekagen skal være gylden på overfladen. (Hvis den er mørk, er varmen for høj, er den lys, så skru lidt op for varmen).

Selve dejen er hurtig at røre sammen – og meget børnevenlig tillige med. Stegningen tager selvfølgelig lidt tid (med mindre man bruger flere pander), men hold nu op, hvor er de pandekager det hele værd. De smager SÅ godt ! Selv Lilletut elskede dem, og spiste halvanden (jeg spiste to og var mæt).

IMG_7920

IMG_7933

IMG_7929

IMG_7938

Kefiren gjorde dejen dejlig lind og noget mere tykflydende end jeg er vandt til, men resultatet var perfekt. Pandekagerne er lidt til den søde side, så man kan overveje at mindske sukker indholdet og evt udskifte noget af hvedemelen med noget lidt grovere måske (?!). Jeg overvejede også at putte proteinpulver i, men holdt mig i denne omgang til den yderst børnevenlige version, men det skal da prøves. Kefir skal der hvert fald i.

IMG_7942

IMG_7945

IMG_7940

IMG_7952

IMG_7948

Finske Valio er banebrydende inden for forskningen og udviklingen af de laktosefrie produkter, og der er altså kræset for smagen og konsistensen. Heldigvis. Ingen tarvelig kunstig smag, blot ren, rund og frisk “mælkesmag”.

Kefir er produktet af en gæringsproces foretaget af en koloni af symbiotiske bakterie- og gærarter i mælk – videnskabeligt sagt. Kefir opbruger laktose og andre sukkerarter i mælken, og er derfor et super produkt til laktoseintolerante. Den har en syrlig smag, og konsistensen minder om en drikkejoghurt, men kan også spises med ske. Valio har nænsomt tilført D vitamin i deres Kefir, og så indeholder Kefir natural 2,5 % fedt og Kefir Hindbær kun 2,1 % fedt.

I mit sidste indlæg omkring laktosefri Kefir fra finske Valio fortæller jeg om forskellen på at være laktoseintolerant og mælkeallergiker, og giver desuden en masse nyttig viden omkring laktoseintolerance / malabsorption. Hvis ikke du fik læst det, så skynd dig og klik ind HER og læs med. 

Laktosefrie produkter er helt nødvendige for nogen af sundhedsmæssige årsager (mig selv inklusiv), men for andre kan det “bare” være på grund af den lækre smag og konsistens, at de laktosefrie produkter ryger i kurven. Og det er jo også helt legalt. For selvom man ikke har laktose intolerance, synes jeg da ikke, at man skal lade sig snyde for at smage dem. De HAR altså en god smag – og kan nydes af alle.

2 kommentarer

 • Maria

  Jubii en opskrift på laktosefri koldskål. Det skal prøves.

  Hvor køber du kefir??

  Mvh Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria,
   Jeg sir dig den er god…vær lige obs på det med sødmen 🙂 Som sagt tog jeg lidt ekstra i, da vi er til den søde side…men smag dig frem 🙂 Kefiren køber jeg i Super Brugsen men de har den også i Kvickly, Irma, Fakta og Dagli’ Brugsen…. Og den er god ! Især den med hindbær 😀
   KH Katrine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I "haven" med strækmærker, hår på benene, utrolig korte shorts og ar - men intet barn !