Efterårsferie med børn (og bedsteforældre) på Sydsjælland med Hallohviiiin i Bonbonland

Efterårsferie med børn (og bedsteforældre) på Sydsjælland i Danmarks Borgcenter Vordingborg og Geocenter Møns Klint

Reklame

imageSå er det tid til part to i fortællingen om – og anbefalingen omkring – vores efterårsferie på dejlige Sydsjælland, for nej; man behøver ikke rejse langt for at opleve smuk natur og masser af skæg for ungerne. Part 1 er HER

Lilletut er snart 4 år (om 3 ugers tid) og har haft den dejligste aktivitetsrige ferie på længe. Bare lige halvanden times tid syd på fra København. Og dét altså i bil, de halvanden time ! Så har man ikke flere dages fri, kan man altså sagtens planlægge en lille get-away enten i feriens sidste par dage eller i weekenden. Eller efter ferien for den sags skyld ! For halvanden times tid (selvfølgelig alt efter hvor man tager afsted fra) kan de fleste magte, også selvom ferien ikke er en uge eller to. Dog skal man lige være opmærksom på at Bonbonland, som jeg skrev om igår, blot har åbent i efterårsferien (uge 42) og så lørdag d 29/10, og at Borgcenterets og Geocenterets fede EKSTRA aktiviteter, som jeg beskriver nedenunder, også blot er her i ferien.

Men også uden ferieaktiviteterne er stederne et hit og bestemt anbefalelsesværdige. For børn lidt yngre end Vega og bestemt også ældre…

Som beskrevet i feriens dagbog part 1 (HER) er min mor fra Sydsjælland, og jeg har holdt alle mine ferier i Vordingborg som barn. Jeg har været rigtig mange steder hernede i min barndom – som selvfølgelig liiiige ligger 20-30 år (!!!) bag mig. Og der er sket meget ! Rigtig meget på de år !! Jeg har både været på Møns Klint, i Næstved (storcenter mest;)), ved Gavnø slot og sommerfugle park samt utallige gange ved de gamle borgruiner og Gåsetårnet i Vordingborg – og på kirkegården overfor ruinerne og ned til vandet, hvor både min morfar og altså nu også min mormor ligger begravet.

img_1683Og de steder er virkelig ikke de samme længere ! Shit (“Ikke sige shit mor” ville Vega prompte sige, hvis hun hørte mig), hvor er det hele blevet shinet op ! Og gjort børnevenligt ! Møns Klint er ikke bare en klint længere, og ruinerne er bestemt heller ikke bare sten på en mark længere !

Feriens dag nr 2 stod på et besøg på Danmarks Borgcenter Vordingborg, der ligger ved Gåsetårnet og starten på byens handelsgade, Algade. Og jeg må da nok lige sige, at Borgcenteret har fået sig en gevaldig up-shining !! Et helt nyt interaktivt museum er bygget, hvor man med en udlånt iPad og hørebøffer får historier om tingene i museet, når man indtaster en kode ved hver montre. En super god ide, der i hvert fald fangede Lilletut og jeg – og mine forældre. Normalt er jeg ikke typen, der får læst såååå meget på skiltene på et museum, så at få historien direkte i ørerne, er hvert fald et hit for mig – og Tutti, som lyttede intenst til fortællingerne, også de lidt mere barske af slagsen (det var jo konger, der fik hugget hovedet af folk osv). På iPaden var også – i bedste Pokémon stil – et spøgelses spil, hvor man rundt omkring på pladsen kunne fange spøgelser.

img_1658img_1668Udenfor ved ruinerne var en masse kreative (udendørs)aktiviteter for børn og barnlige sjæle i anledning af ferien; bålhygge ved voldgraven med snobrød- eller pandekagebagning og snitning af fiskestang eller en lille sejlbåd. Sjove udfordringer på middelalderlegepladsen med spil fra dengang, stylter, ridning med lanse, rustninger og lign. Blide affyring (med meget entusiatisk guide) og så tillægsaktiviteter såsom at lave perlekæder, rulle lys, slå mønter. Vega synes det var fantastisk. Hun fik prøvet det hele, og kunne slet ikke slippe det igen, og måtte også lige på hjemturen prøve “ridning med lanse og slå på et skjold” igen-igen-igen. Hun elskede (kæp)hestene og havde en fest. Og nåhr ja, vi andre fik da også konkurreret på pladsen med de forskellige spil. Man er vel fra en konkurrence-familie 🙂

img_1725 img_1674 img_1677 img_1686 img_1693Jeg havde egentlig tænkt, at vi ville få stedet næsten for os selv i det lidt barske blæsende og kolde efterårsvejr, men der tog jeg fejl. Det var godt besøgt, og en masse familier fik muntret sig med tingene, og alle de børn jeg så, var helt opslugte. Fedt ! Kreativitet og leg; “mere” skal der ikke til 🙂 

Borgcenteret har en restaurant, som man ikke bør snyde sig selv for. Super lækker mad – i lækre omgivelser. Vi fik højbelagt smørrebrød – rigtig højt skal siges – og Vega noget salat og pizza (deres spaghetti bolo var udsolgt desværre).

img_1695 img_1699Feriens dag 3 stod på en tur til Møns Klint og deres Geocenter. Sidstnævnte var ikke bygget dengang jeg var barn og sidst var på klinten, så efter den glædelige overraskelse dagen før med Borgcenterets fornyelse, glædede jeg mig egentlig lidt til at se hvad det Geocenter kunne. Hjemmesiden så lovende ud, restauranten havde flere børnemenuer og så var det omgivet af smuk natur; helt galt kunne det ikke gå !

Og…chok…endnu engang ! Fantastiske omgivelser (på trods af dagens tåge), et stort mega børnevenlig Geocenter med MASSER af aktiviteter, leg, læring, oplevelser og ting at kigge på. Og så var der masser af mennesker, helt derude i enden af ingenting (man kommer vel fra Østerbro, KBH) ! Men selvom Geocenteret var godt besøgt, gjorde det ikke oplevelserne mindre. Slet ikke. Alle kunne være der, alle kunne se/røre/lege/udfolde sig. Ligesom på Borgcenteret var der også her et helt nøje udvalgt program i anledning af ferien, børnene var i dén grad forkælet med aktiviteter som “rør en krokodille”, se en vulkan gå i udbrud, se en film om dinosaurer i 3D, skattejagt, kør på mountainbike, klatr’ i træer osv.

Tutti var helt på. Kiggede på de kæmpe fisk, hajer osv der var udstillet. Rørte i de montre, hvor det var hensigten. Gravede i sand efter kridt, klappede en krokodille, så på de forskellige film og akvarier og legede i klatrehulen i slutningen af udstillingen. Faktisk måtte hun lokkes med en is for at få hende med ud. Hun kunne snildt have blevet ved meget længere tid end den time til halvanden vi brugte på udstillingen. Og det endda uden biograf, vulkanudbrud eller lign, so vi slet ikke nåede !

image image image imageAt Geocenteret brøster sig med at være nordeuropas mest moderne sciencecenter, forstår jeg godt; for det er sgu lækkert og indeholder virkelig fedt underholdning (og læring) til børn i nærmest alle aldre.

Og så har Geocenter Møns Klint jo selvfølgelig Møns Klint. Og den helt igennem smukke natur ! Også om efteråret – eller skal man sige ISÆR om efteråret ? Jeg er hvert fald vild med farverne, som vi blev helt benovet af derude. Selvom det var tåget mens vi var der, var udsigten sindssyg flot. Og nej, vi gik ikke ned af de over 500 trin ned til stranden, vi gik på den nye gangbro, som er blevet lavet igennem noget af skoven for at ende ud i “Holgers Kig” hen mod selve skrænten “Møns Klint”. Min mor var med til åbningen at gangbroen og “Holgers Kig” for nogen mdr siden med hendes gamle klasse, jowjow, selv dét har vi lidt annekdoter om. Men Holger har bestemt haft fat i noget, da han insisterede på at gangbroen skulle bygges !! Og den er bestemt et besøg værd 🙂

image image image

Aftenen på dag 3 blev afsluttet på torvet i Næstved, hvor der for 3. år i træk blev/bliver afholdt en troldefestival. Trolde indtager byen, trommer lyder, troldene danser og riddere slås og fanger hekse. Desuden er der et ilddanseshow og et kendt 3D lysshow, so folk valfarter til for at opleve. Selvom vejret fortsat var lidt slattent fik vi da oplevelsen med, og Tutten fik sig en ny bedste ven i en dreng fra byen, som hun brugte hele aftenen på at lege med. Jeg fik helt ondt i hjertet på hendes vegne, da vi sku hjem… Den kærlighed altså 😉

image image

Sydsjælland HAR bestemt meget af byde på, både til ferier af kortere eller længere varighed, og som en dame jeg mødte i omklædningsrummet til svømmehallen (med helt nyt varmt vands bassin!) på vores hotel sagde; ja så havde de lige sparet 6-7.000 kr ved at tage til Smålandshavet med overnatning (vores hotel) og i Bonbonland, fremfor at tage over broen og i Legoland med overnatning. Nåhr ja, det er jo også en slags penge 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Skal DU ikke være den første til at skabe lidt liv...?

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Efterårsferie med børn (og bedsteforældre) på Sydsjælland med Hallohviiiin i Bonbonland