En alenemors udskejelser - og/eller bekendelser (same/same)!

Sponsoreret video – Leger Lilletut mon for lidt?? Leger dit barn mon for lidt?? Altså aktivt – aktiv leg?

// Dette indlæg er sponsoreret af Duracell, men holdningerne heri er mine egne.

Duracell (yep yep dem med kaninerne der bliver ved og ved – og ved!) har startet en kampagne op omkring børn og aktiv leg. Eller mangel på samme faktisk; altså den aktive leg! Sammen med en kunstner (Robbie Cooper – ikke Williams desværre) har de lavet denne film, som faktisk siger det meget godt…

Hmm! Shit! Jeg blev sgu da lidt rørt af det!

Lilletut elsker sin ipad. Altså min ipad men hun elsker den så meget at hun siger at det er hendes; “MIIIIN IPAD”, “Mig se ipad”, “Ipad” Ipad” og “Iiiiiipad nuuuu!” Den har fra hun var ret lille været babysitter nummer 1, og den mama og jeg elskede hver morgen kl 04 når dullen troede at hun skulle op! Lidt Babyeinstein på ipaden og så den der fantastiske “Forenklet adgang” slået til, og så var der lige minimum ½-1 times ekstra søvn til de trætte forældre. Winwin som i Big Times!!

Ulvetimen reddes også gang på gang af ipad eller Ramasjang på tvet. Hun elsker nemlig Ramasjang næsten lige så højt som ipaden. Hun elsker Monster Buster, Bamse og Kylling, Kasper og Sofie, Den der med kæledyrerne, Skrål, og ja alle de programmer de viser… Hun står lige op i skærmen og følger med – eller danser med når de danser derinde i skærmen. (okay lidt aktiv er hun så jo faktisk). Hvis ikke hun trækker sin lille kurvestol op foran skærmen og sætter sig op og griner højlydt med.

 photo 0D559A3A-CE45-4D25-A406-CAC3229AF696_zpsmmhxexof.jpg

Så JO, mit barn ser en del på en skræm – både af den lille ipad størrelse og af den store fjernsyns størrelse. Egentlig tænker jeg det ikke som det store problem, fordi hun ikke gør det lang tid i træk – faktisk ville jeg – hånden på hjertet – ønske at hun kunne sidde der meget længere tid i træk!! Men jeg synes de har en pointe dem der fra Duracell. For udviklingen er sgu gået skærmvejen for børnene! Jeg så ikke en brøkdel af det skærmsjov som Lilletut gør, vi havde ikke engang nogen børnekanaler dengang. Jeg klatrede i træer, lavede huler, spillede rundbold, kørte på skateboard og på rulleskøjter, hinkede og hvaf vi ellers fandt på. Jeg var selvfølgelig også ældre end Tutti til de fleste af aktiviteterne, men stadig; det var sgu en anden kultut, en anden tid, nogen andre interesser langt de fleste børn havde – dengang der i middelalderen i 80’erne!

Jeg har en aftale med mig selv om at Lilletut skal ud og lege minimum en gang om dagen, hun skal helst forsøge at lege selv (og endnu mere nu efter jeg fik jeres søde kommentarer HER). Jeg elsker når hun tegner, laver modellervoks og så elsker jeg endnu højere nu hvor hun er begyndt med lidt rollelege og at kommentere legene samtidig. Dét er simpelthen det mest cute!

 photo F05236E5-CD28-4654-9BAD-DD0098645070_zpsq3dakohl.jpg

Så jeg vil sige at Duracells pointering af den adfærds- udvikling og/eller -ændring, der er sket gennem de sidste mange år – og som ham Robbie har lavet et 10 årigt langt studie om – rammer mig lidt. Jeg får lige snerten af dårlig samvittighed. Gør du det? Hvornår startede dit barn med at se på de skærme der?? Og ved du ca hvor meget de gør det om dagen eller om ugen??

Gode ideer til sjove udendørslege – også til 2 årige tumlinge???

//Dette indlæg er sponsoreret af Duracell, men holdningerne heri er mine egne.

18 kommentarer

 • Lisbeth Wilhelmsen

  Jeg har modsatte problem….. Amalie på 7 år gidder ikke se hverken det ene eller det andet så hun bliver tvunget til 20 min med fjernsyn eller iPad engang imellem.
  Elina på 4 år får flere timers daglig træning pga lorte sygdom så der er jeg egentlig ikke bekymret
  Gry på 1 år har ikke afkodet det sjove i at kigge på en skærm endnu

  Og endelig en lille sjov historie fra den anden dag nu hvor du skriver om dengang vi var børn….
  Amalie på 7 år synes jeg er verdens største lorte mor fordi hun ikke må få en mobiltelefon – en iPhone mindre kan ikke gøre det.
  Den ene dag hvor vi snakker om at vi vil overveje om hun kan få en når hun går i 2. Klasse siger hun meget vredt: og hvor gammel var du måske lige da du måtte få en iPhone af mormor

  Ha ha ha 22 år min skat og det var en telefon som kun kunne ringe den kunne ikke spille, tage billedet eller noget som helst andet kun ringe

  Hun gloede på mig som om jeg var åndssvag

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   haha, nåhr det var en sjov historie 🙂 22 år – duuuumme mormor 😉
   Og nej, det er ikke meget dine unger ser på en skærm…..det er vel i bund og grund godt. Bare de også ved vhordan ipad og computere virker i skolen, nu hvor alt bare er bygget op der omkring… (men det skal de jo nok lære alligevel – det gjorde vi jo også)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth Wilhelmsen

  Jeg har modsatte problem….. Amalie på 7 år gidder ikke se hverken det ene eller det andet så hun bliver tvunget til 20 min med fjernsyn eller iPad engang imellem.
  Elina på 4 år får flere timers daglig træning pga lorte sygdom så der er jeg egentlig ikke bekymret
  Gry på 1 år har ikke afkodet det sjove i at kigge på en skærm endnu

  Og endelig en lille sjov historie fra den anden dag nu hvor du skriver om dengang vi var børn….
  Amalie på 7 år synes jeg er verdens største lorte mor fordi hun ikke må få en mobiltelefon – en iPhone mindre kan ikke gøre det.
  Den ene dag hvor vi snakker om at vi vil overveje om hun kan få en når hun går i 2. Klasse siger hun meget vredt: og hvor gammel var du måske lige da du måtte få en iPhone af mormor

  Ha ha ha 22 år min skat og det var en telefon som kun kunne ringe den kunne ikke spille, tage billedet eller noget som helst andet kun ringe

  Hun gloede på mig som om jeg var åndssvag

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Her varierer skærmtiden meget. Men begge piger kan, hvis de får lov, bruge timer foran den ene eller den anden skærm.
  Mathilde på 2 år, er dog gladest for Ipaden. Tv’et fanger kun nogle gange.
  Caroline på snart 5 år, kunne bruge hele dagen, og hvis jeg siger nej til tv, så spørger hun bare, om hun må bruge Ipaden, der kan man jo også se Ramasjang. 🙂
  Jeg sætter tit tidsbegræsning på. Men her kan pigerne jo også lege sammen. I øjeblikket er det et stort hit at lege far, mor og børn. Og jeg tror især, at lillesøster nyder, at storesøster gider lege så meget med hende. Og det nyder mor her jo godt af, for så skal jeg ikke underholde.

  Udendørs er ynglingslegene gemmeleg og fangeleg. Men her skal mor helst deltage.

  Her tror jeg pigernes skærmtid ligger mellem 0 og 3 timer, alt efter hvad vi skal de enkelte dage.

  Hilsen Christine, der forleden måtte udstyrer pigerne med både tv og IPad, så jeg kunne komme i bad, uden at de rev hovederne af hinanden. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Uhh leg med hinanden…det glæder jeg mig bare så meget til! Det krøver selvfølgelig først og fremmest at jeg får et barn til…og en at få det med 😉 TIdsbegrænsning lyder klogt…og gode udendørslege, dem er Lilletut også vild med – især inde i lejligheden 🙂
   Og helt legalt det med badet….vi går i bad samtidig, ellers ko jeg sgu aldrig i bad 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina Pelc

  Jeg får ikke den mindste dårlig samvittighed. Vi har nemlig ikke fjernsyn. Ofelia på 14 mdr. Ser max 30 minutter på tlf/ipad/tablet/computer om ugen.
  Hendes søstre på 6 og 8 ser nok en time om dagen, der i beregnet lektier, som i dag også laves elektronisk. I december fordobles tiden, da vi køber netadgang og ser julekalendre fælles. I hverdagene ser de ikke ret meget.
  Vi bruger vores tid sammen, udendørs, på spil, på aktive lege. – For sådan er jeg vokset op.

  Hver anden uge er de to store hos deres mor, der er mit indtryk af tv’et kører nonstop. Ikke at de ikke laver alt muligt derhjemme, men tv’et kører som baggrund.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   EJ, hvor fedt egentlig!! Og hvor mega hyggeligt det der med julekalenderen til december – virkelig god ide 🙂 Og ja, lektier er vel mere eller mindre elektronisk nu om stunder!
   Og ihh den der baggrund tv…den kender jeg godt, sådan havde mama det også. Jeg slukker helst 🙂
   Og godt formål mht at skulle i bad – jeg er begyndt at bade samtidig med Lilletut – ellers kom jeg sgu aldrig i bad 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Hov, den nederste linie var vist til Christine 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg holder ikke styr på tiden. Da F var mindre (og eneste barn på matriklen) havde jeg en tendens til hele Tidende underholde ham, og lave skriv leg… Det jeg glemte var, at han jo også havde været “på arbejde” hele dagen, og også havde brug for ro i hans hoved! Der får han lov til – hvis han vil – at sidde med iPad når han kommer hjem. Nu har han dog fået en alder, hvor han ligeså gerne vil lege med biler inde på værelset. Det primære handler om, at han får ro i hans hoved, og at der ikke er nogen der HELE TIDEN taler til ham.
  Men jo, lidt dårlig samvittighed får man vel altid når man bevidst placerer ungerne foran skærmen, for lige at få ro til madlavningen/andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • …damn you autocorrect! “Havde jeg en tendens til hele tiden at underholde ham og lave aktiv leg” skulle der stå.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   hihi, tak for oversættelsen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Du har ret i det der med den konstante undrholdning! Det har jeg også været EKSTREM slem til! Lilletut lå aldrig alene nede på legetæppet som lille, jeg lå der også altid – og legede, tumlede og diverse. Jeg kunne bare ikke lade være, da jeg ellers fik meget dårlig samvittighed! Hun har stadig svært ved at lege selv….men det træner vi også 🙂 Og ja, de har også brug for ro og at koble fra. Sys det er fedt du fornemmer hvad han har brug for…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis du spørger mig så leger/legede Lilletut for lidt. Jeg er en af dem, der synes det er for nemt at stikke ungerne en Ipad i hånden. Jeg kan godt forstå, at mange forældre gør det, og jeg dømmer heller ikke. Men jeg synes til gengæld, at det er så fint, at du nu sætter rammer for, hvor meget der skal leges. Så kommer lysten helt sikkert af sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   I ulvetimen vil jeg give dig ret – og om morgenen når jeg er for træt. Og det har jeg det heller ikke godt med. Hun skal lege mere – og gerne mere med sig selv også…
   🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Interessant spørgsmål og en vigtig debat/dialog. Der er da ingen tvivl om, at teknologien har taget over – meget over! At lege med pinde, sten, blade osv. er noget, alle børn bør gøre efter min mening.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Det synes jeg bestemt også de skal… Lilletut skal i udflytterbørnehave næste år, så blir der hvert fald helt sikkert leget ude det meste af dagen… Det er fedt. Vi har ikke så meget adgang til skov osv…
   🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Leg er vigtigt. Men jeg sværger nærmest også til Ipad’en herhjemme. Det er den der gør, at jeg kan komme i et uafbrudt bad eller jeg kan lave mad uden børnene dansende rundt om mine ben. Mine børn er dog heller ikke så store, at jeg kan sende dem ud i haven alene uden mit opsyn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Ja, en ipad er lidt af en lifesaver til tider…det sys jeg altså også! Og en gang i mellem er det vel ok. Det antager vi nu 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En alenemors udskejelser - og/eller bekendelser (same/same)!