Om at sutte røv - som lesbisk ?!

TIPS fra en indfødt – Oplev Bornholms (U)sædvanlige seværdigheder…

De fleste af jer har nok opfanget at jeg er fra Bornholm. Born and raised – jep! Min far er indfødt bornholmer med rødder fra Hasle – og noget så fancy som den eneste karatmager til morfar! Jaja kom ikke her 😉 Min mor er så fra Syd-sjælland (helt præcist Vordinghul – åhh undskyld Vordingborg…en gammel barndoms joke!), så helt indfødt er jeg ikke. Men jeg har boet der, fra jeg blev født på Rønne Sygehus i januar 1981 til jeg fraflyttede øen et halvt år efter gymnasiet var færdigt i januar 2001.

Skærmbillede 2015-07-25 kl. 23.18.50

Og ja, Bornholm var for såvidt et dejligt sted at vokse op. Vi var yderst priviligerede i forhold til det parcelhus kvarter vi boede i som lå klods op ad skov og strand – og med byen indenfor en gåafstand på 15 minutter. Folkeskolen, fodboldklubben, ungdomsskolen, gymnasiet, butikkerne, diskotekerne og vennerne lå alt sammen inden for en radius på “cykelafstand på max 10-15 minutter”. Min søster og jeg havde en god og tryg opvækst med kun det ballade vi selv lavede! Eller jeg lavede er måske mere præcist at sige 😉 Både min søster og jeg spillede rigtig meget fodbold – også på et højt niveau – og rejste rigtig meget “over” (det kalder bornholmere København/Sjælland som i øvrigt er det samme…) for at spille kampe, turneringer, deltage på unions- og landshold osv. Så på den sportslige front var vi ret utilfredse med at bo på Bornholm og følte os ret hæmmet i forhold til konkurrenterne på Sjælland og i Jylland, og jeg sagde altid at “…jeg i hvert fald ikke ville byde mine børn at bo på sådan en ø, hvor man ikke kunne blive til noget…”

Heller ikke uddannelsesmæssigt var/er der de store muligheder, hvis ikke man vil være håndværker, folkeskolelærer, sygeplejerske, SoSu-assistent, socialrådgiver eller butiksuddannet (ell.lign). Så langt de fleste børn må forlade øen, når de er færdige med gymnasiet, handelsskolen og HTX. Om man føler sig klar til at flytte hjemmefra eller ej, så må man afsted til djævleøen (Jylland er nærmest ikke en mulighed) for at uddanne sig – både sjæleligt og bogligt. Jeg ville være fysioterapeut – og på højskole først, så jeg vidste godt at jeg måtte afsted, men det var så heller ikke noget problem for mig…jeg glædede mig SÅ meget! Jeg var nemlig SÅ træt og færdig med – en af Bornholms små charmer (om man kan li det eller ej) – at ALLE KENDER ALLE !! Og alle ved hvad du render og laver i weekenderne (også selvom du selv har været for fuld til at huske det!!), og alle har en mening om dig, dine forældre, dine venner og dit fodboldhold (i mit tilfælde). Jeg var så færdig med det lille samfund at jeg virkelig ikke kunne komme afsted hurtigt nok. Så da jeg havde arbejdet 3 jobs i et halvt år og tjent penge nok til at komme på højskole, stak jeg af til Sønderborg og deres idrætshøjskole (IHS) og tog efter mit halve år, som elev på den fedeste højskole, direkte derfra til København og boede sammen med en veninde diverse steder. Så efter 2001 har jeg blot været feriegæst på øen – en alt for sjælden feriegæst hvis du spørger mine forældre og bedsteforældre…

Men nu hvor Lilletut lige er det ældre og kan opleve, huske og deltage i meget mere har jeg lovet dem – og mig selv – at NU…NU…skal jeg være bedre til at komme hjem oftere! De 2-3 gange jeg ellers har frekventeret øen SKAL sgu sættes op! Og ikke kun fordi de låner mig penge til en ny bil, nu hvor min Punto skal skiftes ud, med en betydelig øget rejsehyppighed som krav! Min mor punker mig stadig for at det med den øgede rejse- og besøgs hyppighed også var hendes eneste krav, da hun under min fys-uddannelse “lånte” mig et månedligt tilskud til SU-lånet gennem en pæn del af årerne, UDEN at jeg fik indfriet det!! SÅ NU må det være! Nu er jeg jo også voksen og har barn og alt!

Så nu kommer jeg mere hjem! I promise! Lilletut stornyder jo også hendes mormor og morfar – og oldefar og oldemor, så jeg skal bare tage mig sammen.

Her i sommers var kæresten med for første gang (nu har vi selvfølgelig heller ikke været kærester så længe). Hun har været på Bornholm før som lille og som soldat (hvilket de fleste har), men det er længe siden efterhånden, så jeg havde lovet hende at vi også fik set os lidt omkring samtidig med at vi besøgte forældrene. Min søster og hendes kæreste var også med, og sammen med dem kom vi på nogen ret gode ture også selvom vejret ikke var blændende. Men “Solskinsøen” skuffede ikke fuldstændigt vil jeg bare lige sige; vi havde sol! På en af vores første udflugter kom jeg til at tænke på “jer” og ideen til dette indlæg!!

Vi skulle nemlig ud og spille fodboldgolf! En helt vidunderlig, idyllisk og mega hyggelig lille ting at gøre HVIS MAN KENDER DET! Og hvem “over fra” kender sådan en lille skjult perle (hvis ikke man har hørt om det fra nogen)?!? “Fodboldgolf !?!?” tænker du sikkert…men ja, fodboldgolf! En hyggelig lille familie – eller venne-, kæreste ting – at lave sammen, når lige minigolfen er blevet for triviel. En gammel mand har, på en af hans marker, kreeret i samarbejde med hans børnebørn en virkelig udfordrende, sjov og (vigtigst måske) naturskøn bane i forskelligt terræn, hvor det gælder om at få bolden skudt i hul fra forskellig antal meter. Reglerne er at der ingen regler er, så alle kan være med! Vi har været der et par gange nu – min far har også været med sidste år – og det er sgu sjovt. Konkurrence-genet bliver luftet og man laver noget udendørs og aktivt sammen – winwin!

 photo 170AAAC4-0129-4A96-B326-DCE6CCDA8C17_zpsuz6eom8g.jpg

Det koster en flad 40-krone at deltage (børn under 15 år 20 kr) og du får udleveret en bold (som du selv vælger). Der er “score-kort” og så kan du købe sodavand eller juice for 5 kr!

De har en hjemmeside, hvor du også finder adressen HER 

Derudover skal man også besøge Svaneke!! Magen til hyggelig by skal man da lede længe efter! Vi brugte en hel dag der og besøgte Pernille Bülows glaspusteri, Johan Bülow Lakrids (Pernille er hans mor), Svaneke bryghus der laver virkelig god øl og så stedet der helt seriøst laver Danmarks bedste is….Svaneke Is!! ALDRIG har jeg smagt så god is…og som man siger: “Once You go Svaneke, You can never go back”! Desuden laves der også egne bolsjer og eget lækkert chokolade i Svaneke (begge dele med showroom og butik) – og så har gjort det hele så hyggeligt og brugervenligt, at de har samlet alle disse Svaneke-lækkerier i en lille gade ned til torvet. Overskueligt og krydret med de fineste og fedeste små butikker med keramik, glaskunst, kunst, nyt og gammelt lækkert interior og design. Skal man lige slutte dagen af med et besøg på en fantastisk perle af en strand, så skal man tage til Hullehavn og også besøge Øst-for-paradis. Virkelig idyllisk, lækkert og meget bornholmsk med blødt sand, klipper og blåt vand. Smukhed i højklasse.

Et glaspusteri skal man også besøge. Enten som nævnt hos den dygtige Pernille Bülow eller som vi gjorde hos Baltic Sea Glass. Selv Lilletut sad helt fortryllet og så den dygtige glaspusterlave en fantastisk skål i næsten en halv time.

 photo D3723A55-31AC-48F1-BDBF-0F5446B35B96_zpsvajrvdmn.jpg

Og så skal man på røgeri!! Hasle Røgeri (min fars fødeby) har en lækker fiske-buffet (til 145 kr) med en masse lækker frisk og lækker tilberedt fisk af mange slags. Røget sild, røget makrel, torskebukser (torskerogn) og fiskefrikadeller skal vi altid have når vi er hjemme. Vi købte denne gang på Arnager Røgeri, som også er en virkelig hyggelig lille oase. Og det smager sgu godt! Selvfølgelig smager røgvarerne røget, men frisk fisk smager ikke af fisk, så alle dem der ikke kan lide fisk “normalt”, kan altså godt prøve sig frem, så længe det er friskfangede varer. Det siger min farfar selv – og han er altså sømand og ven med alle fiskerne i Hasle og Allinge. Just Saying…”When in Rome….”!

Vi ville have set bisoner i Almindingen, men da de lige havde fået børn (hedder det kalve?!?) var der desværre lukket for besøgende. I stedet så vi Østerlars Rundkirke, som er den største på Bornholm, Hammershus, Gudhjem (og smagte deres is) og så kiggede vi på tovbanen over Opalsøen, som vi prøvede sidste år. Det koster 150 kr at kurre de ca 293 meter (DKs længste bane) og det er mega sjovt – og grænseoverskridende! Et must so to speak!

 photo 53712BA5-4B26-4C98-849D-90144E233B4D_zpsf4xw9hcw.jpg

 photo 2B473E5E-6B20-4A7E-83BD-CC0487EFF17F_zpsxtr8yaud.jpg

 photo 9801EE5E-F3DB-44F5-8DEB-6470AA193E85_zpsljkiy6aq.jpg

 photo 47ECDFA1-3EF0-4F45-AFDD-E9EF32FF9E59_zpsta9i7apb.jpg

Ellers brugte vi tid inde i Rønne by, hvor vi spiste udenfor i solen, drak limonade (og øl), gik en masse ture på Galløkken (en skov ved mine forældre) og på stranden. Kæresten fik løbet en pæn del ture (jeg sov) og vi hyggede.

Indlægget er ikke sponsoreret overhovedet, blot min egen lyst til at videregive nogen små hyggelige (synes jeg) informationer om min fødeø -forsøgt set fra en indfødt-turists synspunkt! Håber det kan være lidt inspiration for nogen til kommende Bornholmer-ferier…og JA det er dyrt at få sin bil med over til øen, men man kunne evt lade den stå i Ystad på en langtidsholdeplads (som min søster plejer at gøre) eller tage toget eller Bornholmer-bussen, som jeg plejer at gøre (priser fra 150 kr). Cykler kan jo lejes på Bornholm – eller tages med på færgen. Og NEJ, afstandene er ikke særlige store 🙂

Og så må den sidste myte lige aflives…DER FINDES IKKE LÆNGERE KRØLLE-BØLLE IS !!!! Det Bornholmske Andelsmejeri stoppede for mange år siden med at producere den ægte Krølle-Bølle is!! For turisterne – og som et totalt PR-lokke penge fra folk-stunt – sælges der “Krølle-Bølle” is som dog blot er is fra vanligt (Frisko tror jeg endda) mejeri i en vaffel på en bestemt måde, som så kaldes “Krølle-Bølle”. Mega snyd! Og et scam sys os indfødte Bornholmere!! Så skal du prøve rigtig Bornholmsk (lækker) is, så må du tage til Svaneke Is-Mejeri…og så nøjes med Krølle-bølle som figur!

Måske ses vi derover ?!?

Og tak for den mega søde hilsen (og krammet) i SuperBrugsen, Trine – det er så hyggeligt når I læsere hilser på <3

 photo 705E6473-BB95-40EB-A5A3-E570762F2814_zpsigkqcj8c.jpg

4 kommentarer

 • Trine

  Selv tak for krammet, blev helt star struck 😉
  Vil lige tilføje at man også kan få den gode Svaneke is inde på torvet og at Nordbornholms røgeri i Allinge helt klart også er et besøg værd.
  Det kan være vi ses i de Københavnske gader, vi bor hos far i Classensgade et par dage.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rie

  Hej, faldt lige over dit indlæg da jeg søgte lidt rundt nu hvor jeg skal have svigermekanikken med “hjem” til øen i søen 🙂 Hyggelig læsning. DOG må jeg sige at jeg som born-and-bread Svannekebo krummer tæer når du konsekvent tiltaler super dygtige og seje Pernille som Charlotte Büllow 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ej, NÅHR JA !!! Det husker jeg da også nu, at min søster var ved at dø over !!!! Pinligt ! Har glemt at rette det – i et år. Gør det NUUUU ! Sorryyyyy 😀
   Men tak
   <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • SÅ er det rettet !!! Katrine ALTSÅ !!! Puha 😛
   Tak for reminderen…. Og god tur 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at sutte røv - som lesbisk ?!