Sorgen ved at miste sit barn - hveranden uge!

Sorgen ved at miste sit barn – hveranden uge !! Part 2…

For et par dage siden prøvede jeg at dele nogen af de følelser, jeg har indvendig hver gang mine 9 dage er overstået og ex-konens 5 dage begynder. Det er en rejse gennem følelser som sorg, utilstrækkelighed, svigt og magtesløshed. Følelser der kommer snigende og borer sig dybt ind i sjælen for så at fylde det meste af min krop og mit hovedet. Jeg forsøger at sige til mig selv, at Lilletut selvfølgelig stadig elsker mig og ikke bliver skadet af en opdelt hverdag – og at jeg lige så godt kan nyde dagene for mig selv. For de 5 dage trænger sig på uanset – sket er sket og gjort er gjort! Lilletut skal bo hos hendes mama 5 dage hveranden uge – om jeg nyder dem eller tuder dem væk!

Læs indlægget (part 1) HER hvis du missede det…

 photo AA01339F-D3D4-4276-8010-B26196BB636C_zpsvuw7quww.png

I går aftes kom min lille skat så “hjem” igen. Kan man egentlig tillade sig at kalde mit hjem for Lilletuts hjem ?! Jeg er bopælsforældre (det er hos mig, at hun har adresse) og jeg har hende mest…men hun bor jo også hos mama – det er  vel også hendes hjem!?

Anygays – Lilletut kom hjem til mig, efter hendes 5 dage hos mama, i går aftes. Hun havde i weekenden været på campingtur med mama og hendes nye kæreste oppe ved Roskilde, og hun var jo nærmest blevet voksen på de fem dage!! Lang- og lyshåret, høj, slank og solbrændt fandt jeg hende – og Hello Kitty – ude ved opgangsdøren bag ved en af vores store urtepotter!! (Hun havde selvfølgelig gemt sig..!! Tutti ELSKER at lege gemmeleg – “gemme”leg, you know). Mama kom med hende og sagde smilende at Lilletut desværre ikke var kommet med alligevel… “Hvor ærgerligt…” sagde jeg højt – og nærmest samtidig kom der et højt hvin og et grin ommefra planten, hvor en kæmpe Hello-Kitty ballon på pind også svævede. Gad vide hvem der var der…?!

Tutti kom frit frem og løb mig storgrinende og hvinende i armene. Vi krammede, knusede og kyssede indtil hun ville med ind og vise alle de ting, hun havde fået med hjemmefra mama af. På vej op ad trapperne ville hun vide om kæresten var på besøg og om hendes hund var det… Som om hun lige skulle have styr på tropperne. Hverken kæresten eller hendes hund var dog på besøg, og hun løb uanfægtet ind i lejligheden og så sig omkring.

Hver gang hun kommer hjem kigger hun altid først ind i stuen, så på hendes værelse og så ind i mit soveværelse. Hvis noget har ændret sig – en ny kommode eller lignende – så opdager hun det og kommenterer det. Hun leger flygtigt med lidt af hendes legetøj, for så at vælge enten en bog eller ipaden som vi skal sidde med henne i sofaen. Det er tydeligt at hun lige skal lande. Hun skal lige tilbage i denne gænge. Finde hendes yndlings legetøj – se om der mon er kommet nyt. Og så sidde og putte med mig i sofaen. Jeg nyder det, elsker det – og har altid sat tid af til det. Det er så vigtigt for både hende og jeg. Vi skal lige finde hinanden igen. Mærke hinanden. Jeg har et stort behov for at kramme hende, nusse hende, ae hende og bare vise hvor meget jeg savner hende og elsker hende. Men jeg kan godt mærke at hun ikke helt gider nusses i samme mængde. Hun gider heller ikke svare på 17.000 spørgsmål, som jeg ellers rigtig gerne vil stille. Hun vil sidde og lande. Omklimatisere.

Jeg tager mig selv i at have lyst til at sige til hende konstance at jeg har svanet hende og at jeg elsker hende. Men jeg styrer mig, for jeg ved ikke helt om der skal SÅ meget fokus på at hun har været væk og jeg har savnet?! Altså forstås på den måde, at det ikke for hende må føles som om HUN gør noget galt. Som om HUN forlader mig og gør mig ked af det. Hun må ikke føle at hun belemre mig eller svigter mig!! Og det kunne det måske godt komme til hvis jeg hvert andet sekund siger at jeg har savnet hende ???

Jeg vil selvfølgelig gerne sige det lidt. For jeg synes det er vigtigt at få ord på den slags følelser også. Det må bare ikke tage overhånd og komme til at føles som noget helt ekstraordinært modbydeligt hun påføre mig hver hveranden uge.

Hvad gør I hjemme hos jer ?? Eller hvad tænker du ???

Ofte når Lilletut så er kommet i seng – og endelig sover; hun har nemlig svært ved at falde til ro og i søvn den første dag – kommer den der ulykkefølelse snigende tilbage. Mit hjerte kan blive helt tungt på ny. Og sorte tanker og en absolut sort sindsstemning trænger sig på. I går kunne jeg mærke gråden i halsen længe før den egentlig brød ud. Jeg prøvede at finde ud af præcis hvorfor jeg græd, men det kunne jeg ikke. Jeg bare græd og græd ned i kærestens skød; lettelse, fortvivlelse, svigt, utilstrækkelighed, uoverskuelighed og kærlighed. Alt mikset sammen i en pærevælling men alt sammen følelser til og omkring den dejlige lille unge, der endelig lå inde i hendes seng. Den samme blå Juno seng som jeg også lå og sov i, da jeg var lille.

Jeg vil hende bare alt godt. Jeg elsker hende så højt, at jeg nogen gange ikke føler at kunne rumme det. Og ikke har lyst til at sige hende imod eller sætte grænser!! Jeg vil hende bare alt godt; alt det hun vil, skal hun have lov til! Eller det ved jeg jo godt ikke holder!! Men shit at skulle sige “nej” til hende, når hun lige er landet, skærer helt i mit hjerte. Jeg har virkelig ikke lyst til det – men jeg gør det selvfølgelig! For selvfølgelig skal hun have grænser. Selvfølgelig skal hun opdrages. Ellers vil det først være synd for hende. Men det er svært når man savner, sørger og elsker så meget…

 photo E9884E35-9B49-45A3-91D8-BD2E6A264923_zpsvehtpxhc.jpg

6 kommentarer

 • Maria

  Åh altså:(
  Hvor må det være ubærligt.
  Men sikke nogle fine tanker du gør dig. Mine bonusdrenge tog utrolig meget hensyn til deres mor længe efter skilsmissen – jeg tror at du har ret; det kan gidt føles som at hun skal ‘stå til ansvar’ for dit savn. Det så vi i hvert fald her – længe, faktisk indtil hun fik en kæreste.
  Børn er så sensitive.
  Med det sagt, så kunne tutti ikke ønske sig en bedre mor end dig<3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Du gør det helt rigtige ved ikke at sige konstant, hvor meget du har savnet hende!
  Fortæl det til hende, når hun kommer ind af døren og fx inden hun skal sove.

  Jeg er selv skilsmissebarn, og min mor skulle altid fortælle 1000 gange, hvor meget hun havde savnet mig. Det var sødt ment, men gjorde intet godt! Jeg havde sådan en knude i maven, hver gang jeg var hos min far. Fordi jeg var overbevist om, at min mor var bund ulykkelig.

  Det gælder fx også til jul/nytår, når man afleverer barnet til den anden part. For Guds skyld – lad vær med at græde foran hende, men vent til hun er gået. Min far er gået glip af 2 juleaftener med mig fordi jeg græd så meget over, at min mor var ulykkelig. Og de andre år hyggede man sig ikke rigtig fordi man vidste at mor var ked af det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I stedet for at sige “jeg har savnet” så brug “jeg har sådan glædet mig til at se dig igen”… så viser du gensyns glæden uden at lægge tryk på det negative i savnet… <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Av, av. Din sorg er så reel, og samtidig så tabubelagt fordi der ikke er nogen, der er gået bort. Selv der møder sorgen sjældent forståelse længe nok. Så bliver den indeklemt. Heldigvis sætter du ord på. Men jeg tror også du har helt ret i, at du skal begrænse følelserne overfor din Tut. Det er så godt et forslag Kaja kommer med. Vi føler det vi føler, men med andre tanker kan vi faktisk ændre det vi føler. Måske kan det også hjælpe dig, at sætte ord på, hvad du glæder dig til, når hun kommer hjem? Fortælle og gerne vise billeder af, hvad har du lavet, mens hun var væk. Det er tit når vi fortæller, at børnene også begynder at fortælle. Måske kan dig og din eks udveksle nogle billeder, som kan være med til at starte en fortælling. Så I kan få noget af hullet fyldt ud, når I endelig er sammen. Måske en slags dagbog for Tut. Føler med dig, og kan ikke lade være med at komme med forslag. Men tag hvad du kan bruge og lad resten ligge. Vi har alle forskellige måder og veje, ingen rigtige eller forkerte.

  Kh.
  Anne-Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette (ryszen)

  Igen er det så ens med hvordan jeg har det. Og hvor er det dejligt at jeg ikke er den eneste med de følelser. Synes tit jeg skal ligge øre til kommentarer som “nyd det nu bare” og “bare det var mig der kunne få et par dage børnefri”. Selvfølgelig er de ikke mødre til skilsmissebørn, men lever i parforhold og skal ikke undvære deres børn under tvungne omstændigheder!

  Mine børn er så store så de selv siger at de har savnet mig, hvilket jeg gengælder med et “jeg har også savnet dig og glædet mig til at se dig” alt sammen med smil om munden og glæde i stemmen. Jeg tror ikke det på nogen måde skader hende at vide du har savnet hende, tværtimod, det er måden det siges på der tæller. Hvis du smilende og midt i et fjolle kys el lign siger “ihhhh hvor har jeg savnet dig din trold” så viser du hende at det er en lovlig følelse at have, men ikke en dårlig følelse.
  Mine spørger tit indtil hvad jeg har lavet og jeg kunne aldrig drømme om at svare “ikke noget siddet i sofaen og kedet mig” men fortæller om besøg hos veninder, hvor deres børn er hos deres fædre osv. Så de kan høre at jeg laver noget uden de går glip af noget. Gav det mening

  Men tak for ærlighed! ❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, hvor gør det mig trist at læse de her indlæg fra dig 🙁 Selvfølgelig vil både du og mama hende alt det bedste, og som Mia også skriver i sin kommentar, så lyder det for mig som om, du gør det rigtig godt.

  Jeg er selv skilsmissebarn, men blev det sent i livet (som 16-årig), hvor jeg selv kunne sige til og fra, men derfor var det stadig et helvede at være i midten. Jeg ønskede altid, at mine forældre dog kunne samarbejde i stedet for at gøre hinanden (og dermed utilsigtet mig) kede af det. For ja, børn opsnapper jo netop sådan noget der…

  Så regler og vaner – det giver tryghed, også selvom ordet er “nej”. Og jeg stemmer også i med et kæmpe kram og et “jeg elsker dig” når hun kommer hjem + skal i seng. Så må du sige det alle de 999 gange til kæresten i stedet, for selvfølgelig skal du ud med det, så det ikke gør ondt i hjertet 🙂

  Men… Ligegyldigt, hvor godt I end gør det, så tror jeg, en skilsmisse bare gør ondt. Altid.
  Min venindes forældre blev skilt, da hun var omkring de otte, og det fungerede rigtig godt mellem mor og far. De samarbejdede, var gode venner, boede 1 km fra hinanden med hver deres respektive nye kæreste, mødtes til fælles spisning flere gange om ugen, min veninde og hende lillebror shoppede hjem, som det passede dem… Det virkede SÅ godt. Alligevel er min veninde mærket af det og bitter over, at mor og far var nødt til at splitte op. Jeg tror, det er uundgåeligt – og det kan måske være en lille trøst, selvom det måske er en mærkelig trøst? Altså – ligegyldigt hvor godt I gør det, så kan I aldrig gøre det 100% godt igen. Måske tager det lidt af presset 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sorgen ved at miste sit barn - hveranden uge!