Rejsetips til Bornholm fra en indfødt - de hemmelige af slagsen

Føjten med børn: Dyreparken og Kristiansand i Norge er SÅ meget en anbefaling værdig !

Sponsoreret

Lilletut og jeg har (jo) været så svine-heldige at være inviteret til syd Norge, for med selvsyn at opleve om Sørlandet (Syd Norge) virkelig havde noget at byde på til en børnefamilie – og altså også de lidt mindre af slagsen som vores.

Jeg lagde op til turen HER, hvor vi helt tilbage i februar planlagde nogen af de fede ting, som vi skulle besøge. Tutti havde allerede på det tidspunkt stiftet bekendtskab med Karius og Baktus – omend det var på det lidt “skræmme-agtige” måde i forbindelse med vores tandbørstning.

Da tiden nærmede sig, og det gik op for mig, at jeg jo for FØRSTE gang skulle flyve – og rejse – længere væk med hende ALENE, blev jeg lige dele spændt og “nervøs”. Jeg skrev det HER indlæg, hvor I bare var så mega super seje og gav mig en masse fede tips til underholdning på flyveturen til Tutten, og rolig underholdning til mig selv efter Tuttis putninger. Jeg tror nærmest, at jeg brugte alle jeres råd – og har været så super taknemmelig for dem, især det med gaverne på flyveturen var bare lige i øjet ! Og så var jeg så heldig at et par nordmænd læste med, og gav mig nogen mega brugbare råd omkring afstande, leje af klapvogn og ting at se i Kristiansand: Guys; I love you – vores klapvogn var et absolut MUST på turen ! HER fortalte jeg jer lidt om mine tanker lige før afrejse, og om hvordan I havde hjulpet mig og hvad vi planlagde at skulle se.

Og så som et lille “Vi er velankommet til Norges land”-indlæg fortalte jeg HER jer lidt om hvordan flyveturen var gået, og hvordan vi gav os selv lov til lidt “daffe-tid” på norsk (tøffe-tid på dansk) inden det for alvor gik los i flotte seværdigheder i Sørlandet.

Og lad mig sige det første; Vores hotel var jo så svine-lækkert i de fedeste børnevenlige omgivelser, at man jo nærmest ikke havde lyst til at forlade området ! Der var både børnelegeområde inde, børnebuffet i restauranten og så en masse forskellige legepladser udenfor. Og et kæmpe fedt badeland – Aquarama – i bygningen klods op af hotellet. Lilletut kunne bruge adskillelige timer derinde, selvom hun før i tiden var bange for vand (pga hendes ører). Nu plaskede hun rundt i de forskellige svømmebassin, prøvede at svømme i “Skagerak” med masser af strøm og prøvede nogen af rutschebanerne. Hendes mor ( ja mig) havde selvfølgelig været så ugarvet ikke at tage hendes Swim-fin med (eller at købe nogen svømmevinger), så jeg bar hende rundt i alle de store bassin indtil vi fandt en badering, som vi måtte låne. Noget jeg heller ikke fandt ud af var, at man ved sit indgangsarmbånd kunne have købt mad og lækkerier i cafeen inde i svømmehallen…og dét kunne jeg godt have brugt at ha vidst. Aquarama er super fedt til de større børn også, da de har nogen vilde rutschebaner og nogen super fede strøm bassiner, hvor man dels kan svømme men også øve sig i at surfe. Nice !

IMG_0040

Begge dage, hvor vi var i Kristiansand, gik vi (og her mener jeg jo MIG med Tutti i klapvogn) ind til byen. Vi boede ca 15 minutter til fods fra bymidten med en fin handelsgade med lækre cafeer, spisesteder, shoppingcentre, fine specialbutikker – og HM, som vi selvfølgelig også skulle ind i. Især var Wayne’s Coffee et hit – og seriøst; alle steder er der både masser af info om og udvalg af glutenfrie og laktosefrie produkter. Jeg (og min mave) er fan ! Kaffen var egentlig meget lig med priser fra Danmark.

IMG_0096

Men ja, rygterne går jo her i Danmark. Om priserne i Norge. Og de taler for såvidt sandt. Mange ting er dyrere i Norge. Såsom at gå ud og spise og at købe ind i butikkerne. Men hvis man fx gør som Lilletut og jeg og tager en masse snackeri med hjemmefra, så man ikke behøver og gå og små købe hele tiden, men mere bare holder sig til måltiderne, ja så behøver det ikke være så slemt. Og der findes jo forskellige prislejer i Norge også. Vi boede på hotel først, så vi havde ikke mulighed for at have alt mad med hjemmefra, men har man muligheden, ja så kan man jo gøre det. Tamponer var billige erfarede jeg dog 🙂 (vigtig viden!)

IMG_0158

I Kristiansand er altså et super-super smukt sted ! Vidunderlig natur rundt om og med masser af strand ligeså. Viewet fra vores hotel var så romantisk “sydlandsk” at alle burde unde sig selv at opleve det ! Vejret var (ligesom i Danmark) ikke det mest sommerlige, så vi kunne desværre ikke slænge os på den lækre strand, men havde solen været fremme, så havde det absolut været et smukt must – og noget man så ikke behøvede at tage ned i Syden for at opleve !

IMG_0028

Mulighederne for børnevenlig sight-seeing var bestemt tilstede i Kristiansand, og vi måtte derfor vælge skarpt ud, hvad vi ville lave. Vi valgte at tage et smut på det lokale kunstmuseum – Sørlandets Kunstmuseum – hvor de havde en “aktiv” udstilling for børn, som gjorde det muligt at lave sit eget kunstværk samt at klatre rundt i diverse kunst installationer. Størrelsen på udstillingen var perfekt til Tut, og hun gik begejstret rundt til det hele og spillede musik, klatrede og lavede med stor koncentration sit eget kunstværk. Foruden børneudstillingen var der også en udstilling af Pipilotti Rist omkring “Sip my Ocean”- bla med en rigtig fed video med en super autatisk version af “Wicked game”. Fedt !

IMG_0162

IMG_0117

IMG_0124

IMG_0139

Efter dagene i Kristiansand blev vi inkvarteret lige midt i hjertet af Syd Norges største familie attraktion: Dyreparken ! Vi fik hus nr 30 i selveste Kardemomme by ! Lige midt i alt det sjove ! Fik jeg sagt det; lige midt i ! Og hvor er det bare en fed feature i et sommerland; at bo lige midt i det hele. En super luksus for både børn og voksne. Man kan så nemt lige tage sig et lille hvil, hvis fødderne bliver for trætte, regnen siler for meget eller man bare generelt har brug for et break. Og BUM efter breaket åbner man bare sin dør og så er man i fuld gang igen ! Mega optur !

IMG_0220

IMG_0169

IMG_0262

IMG_0223

Tutti elskede Dyreparken, og fik fuldstændig øjnene op for at prøve ting og udfordre sig selv. Hun blev modig og prøvede flere af tingene selv, og vi kom også op i nogen af de vilde forlystelser – som vi begge morede os over. Men altså; et barns glæde…intet slår det ! Hold nu op, hvor har mit hjerte bare smeltet mange gange over min lille pige ! Hun har grint, grint, hujet og klappet af så mange ting, at hendes rygsæk må være så STOPFYLDT af oplevelser !

IMG_0260

IMG_0184

Karius og Baktus teater-forestillingen var et must. Men et lidt vovet must vidste jeg godt. Tutti er lidt bange for høje lyde og dystre ting. Og ja efter de 3 akter ud af 4 måtte vi smutte hjem. Men moren synes at forestillingen var ALLE pengene værd: Tutti har fået SÅ stor respekt for Karius og Baktus og at børste tænder, at der ingen problemer har været siden. Me like !

IMG_0217

Sirkus Jesper var nok det ALLERstørste hit for Tutten. Hun grinede, klappede og grinede endnu mere. Det var så fedt ! Og faktisk var jeg også helt opslugt – de havde særligt nogen akrobat mænd, som bare var helt fantastiske. Og så var det bare mega god humor – jeg grinede virkelig også.

Dyrene i Hakkebakkeskogen havde vi ladet op til. Vi skulle med et tribunetog rundt i den lille fine skov, hvor man fra sin plads i toget mødte alle dyrerne og overværede små forestillinger af forskellige scener fra bogen. Sindssyg hyggeligt og en virkelig god ide. Og så gjorde det intet at det regnede – man sad jo i tørvejr og oplevede. Tutti var på, og så sent som her til aften har vi snakket om turen rundt i skoven blandt alle dyrerne. Og sunget Peberkagebage sangen. Eller prøvet; Tutti er ikke fan af min sang!

IMG_0250

Dyreparken er delt ind i forskellige temaer med et lille tivoli (som Tutten var helt vild med), dyr fra Afrika, Asien, Norden og junglen. Et kæmpe areal, hvor jeg altså prisede mig lykkelig for at have taget vores loppeklapvogn med. Også selvom det var nogen mega fede fra Stokke, som de lejede ud. Parken er stor, og man går hele tiden, så de små ben skal kunne hvile lidt.

En masse legepladser – også i forskellige temaer – var ligeledes bredt ud over parken. Og Tutti elskede det. Klatrede, rutschede, gyngede – og fik sig tilmed en lille norsk ven.

Madsteder var der selvfølgelig også rundt omkring, men i danske prisberegninger noget dyrt. Vi havde ikke noget proviant (andet end snackeri) med – der var ellers både køleskab og komfur i vores hus – så vi købte det hele. En kæmpe familiepizza gav vi 265 kr for – men så havde vi altså også til både frokost og aftensmad dagen efter ! Den var stor – og passede perfekt til en aften med øs-regnvejr og ipad-hygge !

IMG_0264

Vi var i Dyreparken 2 overnatninger fordelt over 3 dage. Bare Tutten og jeg – som i Kristiansand også selvfølgelig – og det var en skøn tur ! Perfekt antal dage til både at kunne slappe af og opleve alt. Også flere gange. Helt igennem fantastisk at rejse alene med sit barn. Lilletut var så super dygtig, og jeg var så stolt af hende nærmest hele tiden. Jeg er ikke afskrækket – jeg skal rejse mere med Tutten alene og opleve flere ting lige så fede, som i syd Norge. Og vi kommer bestemt også igen til Sørlandet, det har jeg måttet love Tutti flere gange – nærmest dagligt – siden vi kom hjem. En kæmpe anbefaling herfra, og jeg håber virkelig at flere danske familier åbner op for muligheden for at tage et lille gran nord på op til Sørlandet og alle dets fantastiske – børnevenlige – attraktioner. En time i fly fra CPH – og et lille smut med færgen fra Hirtshals i Nordjylland. “Do it” siger vi – føjt’ der til ISÆR med børn !

IMG_0237

IMG_0075

4 kommentarer

 • Christine

  Sikke et skønt indlæg! Jeg kan helt mærke din/jeres glæde 😀 Dejligt at det var sådan en god oplevelse for jer begge to! Og hvor får jeg lyst til også at tage afsted med min dreng! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Enig med Christine ☝🏼
  Det lyser virkelig ud af dette indlæg, at i har hygget jer! Får lyst til, at springe på den første flyver med begge unger 😍

  Dejligt indlæg, vil helt klart gemme det til inspiration ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rejsetips til Bornholm fra en indfødt - de hemmelige af slagsen