A Beautiful Mess - part 1

Madspild og Kelloggs

Minus og plus – henholdsvis madspild og Kelloggs – giver her PLUS! Heldigvis! Tænk hvis alle ligninger i Verden kunne komme ud med et positivt plus resultat! Fedt! Faktisk anede jeg ikke at det store firma Kelloggs (som jo producerer morgenmad) var så miljø- og samfundsbevidste, som de rent faktisk er. Så hvor blev jeg overordentlig glædeligt overrasket til det event Lilletut og jeg var inviteret med til, hvor dagsordnen nemlig var “Madspild og Morgenmadsklubber”.

 photo f73739df-868f-479c-adfe-f08b926e4195_zps84f6e8ff.jpg

Invitationen kom fra de søde piger inde hos MSLgroup og udover os søde bloggere var også Catarina fra Kelloggs og Katrine fra Fødevarebanken mødt op tidligt en tirsdag morgen. Altså kl 08, faktisk lidt sent for os så vi havde tyvstartet på morgenmaden, men åbenbart meget tidligt for MSL-pigerne og mange af de andre bloggere!! Hvilken luksus at have b*rn der kan sove forbi kl 08!!! Wouw jeg drømmer mig til den tid – hvis den EVER kommer – hvor Lilletut for det første kan sove længe og dernæst selv kan stå op i weekenden og tænde for Ramasjang – og lade mig sove endnu længere. Eller nåhr nej ikke se fjernsyn jo…lege noget kreativt mente jeg! Anyways vi var igang kl 08 på en tirsdag og jeg havde fri. Dejligt.

 photo 6F3F95E9-1B65-4AC0-8783-D0F6C6153BE7_zpsgrftkyyv.jpg

Først fortalte Catarina fra Kelloggs kort om selve Kelloggs og deres visioner. Virkelig fedt at høre om deres “Breakfast For Better Days” initiativ som er et globalt initiativ med et socialt ansvar. Som navnet antyder gælder det om at alle skal have mulighed for et morgenmads måltid, også selvom økonomien og/eller overskuddet ikke er der til at give det. Morgenmåltidet GIVER altså bare den bedste start på morgenen – og vækker en tiger i dig – og øger børns koncentrationsevne og læringspotentiale markant. Selvom det er nogenlunde gængs viden, så er der mange børn – også bare lokalt i lille Danmark – der ikke får morgenmad før de skal i skole! SHIT tænkte de fleste af os, kan det virkelig være sandt…men ja, selvfølgelig kan (og er) det sandt også i et land som Danmark! Og her taler vi altså om de familier, der virkelig ikke har råd eller tid/overskud om morgenen til at tilbyde deres børn et morgenmåltid – vi snakker ikke om de teenagere der selv vælger det fra fordi de ikke gider.

Kelloggs har en målsætning der hedder at de skal have givet 1 MILLIARD morgenmads portioner ud til børn og familier i Verden, der har brug for det, inden slutningen af 2016 – i Europa mindst 200 MILLIONER. Det er mange og DU kan også hjælpe!!! Kelloggs donerer nemlig 1 portion morgenmad pr. solgt pakke morgenmadsprodukt – kig efter skiltet på pakkerne og vælg meget gerne deres produkter fremfor andre lignende, hvis du ønsker at støtte deres projekt. Jeg skal hvert fald til det! #godkarma

I Danmark har Kelloggs indtil videre 4 morgenmadsklubber på 4 skoler i særligt socialt belastede ghetto-områder. Ghetto kan selvfølgelig altid diskuteres – og det gjorde vi også på dagen, for det er ikke sikkert at ordet “ghetto” er helt ens for den enkelte. Men i hvert fald ligger klubberne i bla. Høje Tåstrup og på Amager, og i 2015 åbnes der op for 4 nye skoler. På Kelloggs hjemmeside kan du læse mere om deres visioner og om “Breakfast For Better Days” projektet. Læs HER

Kelloggs donerer også deres produkter til diverse organisationer, der bekæmper madspild og hjælper folk i nød. Fx. har Kelloggs et samarbejde med den super seje organisation Fødevarebanken, som de fleste af jer nok har hørt om i disse tider.

Fødevarebanken har to overordnede formål; at bekæmpe madspild og at hjælpe socialt udsatte. Fødevarebanken består bla af en masse frivilligt arbejde fra en masse mennesker og så det helt nødvendige; en masse dejlige donationer fra en masse firmaer som fx. nemlig.com, aarstiderne.com, irma, Øllingegaard, pågen, metro, bonduelle og arla…og sikkert flere også.

Fødevarebanken henter friske overskudsvarer fra de nævnte firmaer (eksempeltvis må Kelloggs ikke sælge produkter der har et halvt års (og under) holdbarhed tilbage!!!) 6 dage om ugen året rundt og distribuerer det til de forskellige modtage/hjælpeorganisationer, som så laver maden til de socialt udsatte borgere. Eksempelvis Reden på Vesterbro og diverse andre steder, hvor mennesker i nød kan blive hjulpet (asylcentre, Kvindecentre, sommerlejre for børn, skoler i udsatte områder osv).

For lige at give lidt tal og sætte størrelsen på madspild i relief, så er 87% af supermarkedernes madaffald direkte madspild; altså mad der intet fejler men hvor exp emballage har fået et tryk, agurken er forkert krum, sidste salgsdato nærmer sig (er altså ikke overskrevet!). I 2013 indsamlede Fødevarebanken 426 tons fødevarer ind og distribuerede videre, som så blev til over 1 MILLION måltider. Tænk lige hvor mange ekstra munde der blev mættet af friske ting, der ellers ville være gået til spilde. Spild af mad!

Morgenmadsklubberne som jo er et fællesskab mellem de to nævnte organisationer; Kelloggs og Fødevarebanken er virkelig værd og støtte op om. I 2014 vil der være givet 21.000 morgenmåltider ud i klubberne, og lige så mange børnemunde vil være mættet – munde som ellers ikke ville have fået morgenmad. Desuden er der til alle morgenmadsklubber masser af frugt til fri afbenyttelse, og at forældre, større søskende og kammerater liiige snupper et (eller to) stykker frugt i tasken gør ikke noget. Hellere det end at frugten går til spilde. Væk med madspild og ind med mættede maver!

Hvis du vil læse mere om Fødevarebanken og evt. give et frivilligt nap med – eksp. her til jul – så sus ind på deres hjemmeside HER og læs mere…

BFBD_page_logo_DK

2 kommentarer

  • Maj // Provinsmor

    Det er fandme god stil det der 🙂 Må kigge efter mærket næste gang vi handler, så vi også kan støtte lidt !

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kat

      Jaaaa, gør det 🙂 Godt med gode formål der er nemme at støtte op om,
      Kram

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

A Beautiful Mess - part 1