En fredag med DATE-NIGHT og en lørdag med sko-shopping... Same but different!

En delt deleordning – #enskilsmisseregnbuefamiliesdagbog (part 37)

Det kommer nok næppe bag på nogen at mama til mit (undskyld; vores) barn og jeg ikke længere bor sammen. Mama har ikke boet hjemme hos Lilletut og jeg siden august (2014), hvor Tutti altså var 1 år og 9 mdr. Vi blev officielt skilt i oktober (lige knapt på vores 2 års bryllupsdag…nåhr ja, sådan kan man jo også fejre det!) og mama fik hendes egen lejlighed her i januar 2015. Indtil da boede hun i nogen mdr sammen med en gammel fælles fodboldveninde på et værelse i hendes lejlighed.

I starten kom mama i “vores” lejlighed og “havde” Lilletut. Vi havde lavet skemaer dag for dag om hvem der gjorde og var hvor, for vi var ikke i lejligheden samtidig. Lilletut beholdt de faste rammer, det var bare os forældre der blev skiftet ud og var der på skift. Det gik indtil især jeg var ved at blive skitzofren af ikke at bo nogen steder egentlig, og især at skulle flakke rundt på må og få hver gang mama havde Lilletut derhjemme. Jeg sad adskillige gange og tudede ude i kulden på en bænk og tænkte at det hele aldrig ville gå!

Det blev lidt bedre da mama fik et sted at være med Lilletut i lejligheden sammen med veninden, men helt optimalt var det ikke, da de ikke kunne blive boende og naboerne klagede over dem. Men for mama og jeg faldt der lidt ro på, da vi nu lidt bedre kunne forholde os til facts; vi skulle ikke bo sammen mere og Lilletut skulle have to hjem.

Vi forsøgte at nærme os en egentlig deleordning, da vores begges boligsituation var nogenlunde blivende. Mama ville have 7-7 (altså en uge hvert sted), men det kunne jeg simpelthen ikke. Jeg synes både at et barn skal have et egentligt hjem (hvor det er mere end det andet sted) og så syntes jeg at hun var for lille til at blive skilt fra mig så længe ad gangen. Vi havde på det tidspunkt aldrig været længere fra hinanden, Lilletut og jeg, end to dages tid engang bedsterne passede hende mens mama og jeg var på tur. Vi blev enige om at starte op med en 9-5 i mit favør.

Senere fik vi så råd af Familierådgivningen på Østerbro til at dele vores 9-5 op, så Lilletut ikke skulle være 9 dage væk fra mama (og/eller 5 dage væk fra mig i træk). En opdelt 9-5 er hos os sådan at Tutti er hos mama 2 dage i den ene uge og 3 dage i den anden (over weekenden). Den fungerer egentlig godt. Tror jeg. Men der er godt nok en del skift. Og det kan jeg ikke helt forlige mig med, kan jeg mærke! Det skriger altid lidt i mig når det er skiftedag, og jeg kan blive helt sorgfuld på Lilletuts vegne. Ikke at Tutti er specielt ked af det – hun sover “bare” så dårligt! Hun kan nærmest ikke give slip og overgive sig til søvnen. Hun vil sove i min seng og allerhelst snakke, tumle og læse hele aftenen og natten. Hun gør simpelthen alt for ikke at falde hen.

Og så er det at jeg bliver bange for at det er fordi hun er utryg over hvem der mon er der når hun vågner?! Nogen gange græder hun efter mama, nogen gange kan hun bare ikke kramme og kysse mig nok. Alle de følelser inde i det lille menneske!

Og så siger jeg alligevel til mig selv, at hun ikke kan huske at mama og jeg nogensinde har boet sammen og altså ikke kan være ulykkelig over det. Men er det rigtigt? Kan et 2.5 årigt barn huske tilbage på da hun var 1.5 år?

Og hvor føler jeg mig ond, når jeg skal aflevere hende igen hos mama om onsdagen efter lige at have hentet hende om mandagen? Hun når på de to nætter ikke en ordentlig putning eller søvn inden hun endnu engang skal skifte hjem for to nætter! Det skurer i mig og ødelægger den ellers så perfekte ide om vores opdelte 9-5 som jo skulle være så god?!

Det gode er helt sikkert at hun ikke skal undvære sin mama i 9 dage i træk (og mig i 5), men at få dobbel op på farveller og skift ved jeg ikke helt om jeg er fan af??! For helvede…jeg synes sgu det er svært at finde det perfekte ved det “uperfekte”?! I morgen skal vi (mama og jeg) endnu engang i Familierådgivningen, så vi kan selvfølgelig snakke det igennem med hende derfra igen, men hvad tænker I egentlig???? Om vores delte deleordning eller om jeres egen deleordning??? Hit me with some details…. 🙂

 photo 5394A366-93A1-4371-8064-B3EF6556E7AD_zpsv8m2gayh.jpg

21 kommentarer

 • Jeg har (af gode grunde) Ikke nogen deleordning. Og det er jeg sgu lykkelig for, for jeg kan slet ikke forestille mig, hvor hårdt det er for alle parter.
  Så min kommentar går egentlig bare på at sende lidt gode tanker din vej. ❤

  Jeg tror, det ville være endnu hårdere med endnu længere tid adskilt. Altså en “normal” 9/5. Men jeg har ingen kloge ord til, hvordan det ville kunne være bedre.

  Håber på det bedste for jer alle. 🙂

  Kh Karoline

  http://enenligmorsbekendelser.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia A.

  I kører ikke 9/5 – I kører 2/5 – 3/4. Som udgangspunkt ligger 9/5 samvær op til at barnet er 9 døgn det ene sted og 5 døgn det andet sted. Samvær bør altid varetage barnets tarv og behov. ( Her citerer jeg – dømmer ikke).
  Og du har ret – det er mange skift. Du skriver det jo meget godt – du blev selv skizofren af at skulle forlade dit hjem når de skulle have samvær. Så at jeres datter reagerer på at skifte så ofte, er jo ikke nogen overraskelse.
  Det er skidesvært.
  Jeg har også skulle dele siden min var 1,5 år gammel. Det har længe været 11/3 til min fordel, men nu udvider vi til 10/4.
  Personligt tror jeg at børn trives bedst med faste rammer og rutiner. Og at de savner ved hver afsked – ikke nødvendigvis til de ser ‘den savnede’ igen. Jeg ville ikke byde mit barn de mange skift, for det ville ikke fungere for ham. Men som sagt – samvær skal altid være med udgangspunkt i barnets trivsel. Og nogle gange må man prøve sig lidt frem.
  Held og lykke i morgen – jeg håber at I får en god og brugbar dialog. Husk at vi alle gør det så godt som vi nu kan.
  Mia
  PS. Håber ikke at jeg lyder for hård.. Det er ikke min intention.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Min eks og jeg køre en 10/4 ordning, 10 dage hos mig, 4 dage hos far.
  Min eks gik fra mig for 2 år siden og i starten havde han Viola 2 dage ud af 14, det var for lidt for alle parter, så vi udvidet den til 10/4. Min eks vil gerne have hende mere men det vil hun ikke og hun er så stor (9 år) så hun er blevet hørt og vi holder fast i 10/4

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Jeg er selv vokset op med en 9/5-ordning, og for mig betød det rigtig meget at have en fast base, hvor jeg følte, at jeg hørte sådan rigtig til.

  Jeg forstår udenmærket godt, hvorfor hun (Lilletut) reagerer som hun gør over allerede at skulle ‘skifte’ hjem efter allerede to dage.. Det er en kæmpe omstilling at skulle skifte hjem (selv på en 9/5-ordning), og hvis man skal gøre det så tit, som hun gør nu, så ville jeg også have reageret sådan.

  Bare lige et lille indspark her fra et nu voksent skilsmissebarn.

  Pøj pøj med det hele 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lioba

  Det burde være forbuft at blive skilt!(mener det ikke død alvorligt selvfølgelig) Der er ingen vindere i det skide spil, kun taber og rigtig mange små taber! Jeg er ikke selv delebarn, men min bedsteveninder og min kusine er delebørn. Så jeg har kun set det udefra! Men Gud filan hvor er det hårdt at se en lille pige græde de få gange vi har passet hende fordi hendes liv var kaos! Hendes forældre var desværre ikke særlige gode til det med at dele, og fik aldrig lavet en ligeså god ordning som dig og mama. Men jeg tror måske også det er for mange skift for lilletut.
  Jeg kender flere der har samme ordning 9/5 med både store og små børn. Dem jeg kender med små børn køre kontant 9/5. Men har så besøgesdage. F.eks du har tut i 9 dage, på 4 dag er det så mama der henter og hygger med tut om eftermiddag, også afleveres hun ved dig og sover ved dig. Igen modsat når tut er ved mama, har du besøgesdage på dag 3. Håber det giver mening??
  Men jeh håber det bedste for jer at i finder en ordning, der fungere for jer og lækre lille tut! :kissing_heart:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamma er hos sin far hveranden torsdag-søndag og så torsdag-fredag i den modsatte uge. Det var hver onsdag til overnatning og så hveranden weekend inden da, men jeg syntes også det var for mange skift de uger hvor han skulle have hende i weekenden.
  Nu har vi kørt med torsdag siden januar og det fungerer rigtigt godt 🙂
  Vores samarbejde er også fint, vi er rigtig gode venner, så han kommer også indimellem hjem til os og spiser aftensmad, så de har lidt ekstra tid sammen.
  Hun er klister når hun kommer hjem om søndagen og hænger fast på mig, men sover fint (når hun endelig falder i søvn, men det er et generelt problem) når det bare er enkeltovernatning er der intet at mærke på hende 🙂

  Jeg tror det er en god ide at revurdere jeres ordning når Vega reagerer som hun gør, så det er nok meget godt I skal derhen i morgen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Først og fremmest skal man huske på hvad der er barnets behov og hvad der er de voksnes behov. Til Børn i lilletuts alder anbefales der hyppige men kortvarige samvær udenfor basen.

  Når hun reagerer som hun gør, når hun jo egentlig aldrig at få helt ro før hun skal skifte igen. Måske i, i en periode skulle prøve at hun sover fast hos dig i alle hverdage, men at hun har hver 2. weekend hos mama + fx onsdag modsatte uge fra efter institution til inden sengetid…
  Tænker Mama nok ikke lige går med til at der bliver skåret ned, men hvis det er det der skal til for at lilletut får noget ro, så er det virkeligt det værd.

  Jeg har selv haft delebørn siden mine de store var 1+3 år og vi fortryder i dag, for det var ikke deres behov, det var vores.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Læs mit svar nederst – men tusind tak for din kommentar…det hjalp rigtig meget <3 <3 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hvorfor er der kun to dage i mellem dagene hos Mama? Er det noget med at få det med weekenderne til at passe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Ja, det er for at få weekenderne til at passe :/ Læs også mit svar nederst <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • stefanie

  Jeg forstår virkelig godt dine refleksioner og frustrationer. Som pædagog, ville jeg klart anbefale færrest skift. Selvom jeg synes der er en fordel ved at barnet ikke skal undvære den anden mor så længe, synes jeg det er endnu vigtigere med ro og tryghed!
  Det tager dage at vænne sig til at vlre ét sted og jeg kan godt forstå hun aldrig når at falde til ro, før hun igen kastes videre.

  Selv har jeg i en periode på et halvt år haft en kæreste der boede delvist i den anen ende af dk. Hun kom hjem fredag til søndag og tirsdag aften til torsdag morgen. Jeg nåede aldrig at vende mig til at hun var der eller at hun ikke var. det var forfærdeligt og jeg havde meget svært ved at acceptere og rumme det. og jeg var voksen!

  Så jeg ville til enhver tid anbefale 9-5 uden skift undervejs eller 7-7.

  Ro, tryghed og gentagelse er vejen frem for de små (og store for den sags skyld – altså mig…)

  Jeg håber at i finder en løsning.

  Stefanie
  http://www.stefaniesunivers.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh hvor lyder det hårdt!

  Vores to store – dvs Tims drenge – bad selv om en base efter et par år som skilsmissebørn. Her var der 7/7 ordning, men ved Alvins ankomst hvilket inkluderede kolik og INGEN søvn til nogen, så blev dét ligesom kodeordet for dem til at handle.
  De syntes at det var hårdt at skulle omstille sig hele tiden, og ikke at have ét “rigtigt” hjem. Vi lyttede til dem, og har dem nu 10/4 i deres mors favør.
  Det er bedre, men shit hvor vi savner en hverdag med dem. Det er bare ikke det samme med weekend og fredags slik hver gang man er sammen:(

  Vores drenge var 12 og 10 da de fik sagt højt, at de ikke trivedes i 7/7 – og det var svært for dem. Både at mærke det, men også at sige det. Det er ikek nemt for de små store tænkere….

  Jeg synes at Kajas forslag er rigtigt godt; at besøgsdage måske kunen være en mulighed? AT I kan ses alle tre om mad eller noget? Hvis det altså er en mulighed.

  Pøj pøj med det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kat

  Hej alle jer skønne damer, I skal vide at jeg har læst alle jeres svar og ændret vores ordning efterfølgende… I gav mig SÅ meget godt stof til eftertanke! Har jeg sagt før at jeg er VILD med jeres kommentarer og at I giver mig så meget stof til eftertanke…
  TAK FOR JER – Jeg skriver et indlæg med svar til jer alle <3

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En fredag med DATE-NIGHT og en lørdag med sko-shopping... Same but different!