Så er Lilletut hjemme...og vi græd os i søvn!

At være bange for mørke – eller for at blive forladt?!

“Min MOOOOOAR”!!!

“MOOOAAR”????

“IKKE SLUK LYS”!!! “MOOOOAR”!

 photo cecb1a2d-6225-4b20-a50a-337af6e240b8_zpsf8a041c0.jpg

At Lilletut ikke er hos mig hele tiden, og at jeg skal “opgive” hende 5 dage hver anden uge fylder rigtig meget i mit hovedet. Mine tanker strejfer omkring det ubevist og bevist hele døgnet – var jeg ikke pisse træt i forvejen, så ville jeg i al fald blive det af at tænke så meget! Jeg håber ikke I er ved at kaste op over alle mine bekymringer og tankespind over emnet?! Vid bare at det hjælper mig at komme ud med tankerne og bær så over med mig. Men hjælp mig selvfølgelig allerhelst. Eller bare læs med og tænk jeres 😉

Da Lilletut kom hjem i mandags havde vi, som skrevet om HER, “Helvedes-aftenen”. Hun græd, jeg græd! Da vi lå inde i min seng og hendes åndedræt langsom var ved at normalisere sig efter hendes skrigetur og hun var ved at falde i søvn med mig i hånden, trillede tårerne ned ad mine kinder og mit hjerte føltes revet itu. EJ, hvor kunne jeg opgive ALT lige der. Altså opgive ALT for min elskede Lilletut – ofre mig selv på bålet om nødvendigt. Løbe en tur rundt om søerne i det fineste solskin hvor alle mennesker på cafeerne ville kigge på mig og/eller drikke et helt glas tequilla rent, hvis nogen bad mig om det for Lilletuts skyld.

 photo DB17FCC7-625B-4DD2-B98E-05A827FDCB2B_zpsdg7xbieq.jpg

Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på om jeg svigter hende? Får hun et dybt og ubevist ar inde i hendes fine uskyldige barnesjæl, der gør at hun vil føle sig forladt for altid. Vil hun føle at folk altid er gået fra hende? At de har opgivet hende?? Vil hun aldrig kunne stole på folk – at folk bliver i hendes liv! Og at det ikke er hendes skyld?

Når jeg slukker lyset på hendes værelse efter Godnat-læsningen reagerer hun meget stærkt. Hun græder højt, med tårer og det virker angstfyldt synes jeg. Og det er blevet værre og værre efter disse to perioder hos mama (IKKE at det bebrejdes mama må nok lige understreges)! I denne uge har det været helt skidt. Mandag var jo som førnævnt, og i går faldt hun så i søvn med slukket lys (efter at jeg havde slukket lampen på kontakten og hun havde hevet lampeskærmen ned i panik for at tænde lyset!) men vågnede 15 millioner gange i løbet af først-på-natten. I aftes besluttede jeg mig så for at forsøge med lyset tændt.

Jeg troede egentlig ikke på at hun ville kunne falde til ro i fuldstændig lys, men det kunne hun. Hun råbte og græd blot i ca 10-20 sekunder da jeg gik ud af værelset, så blev der stille og hun sov. I skrivende stund har jeg lige været inde og slukke lyset (og tage billederne der er i indlægget) og hun sov stadig roligt. Er hun mon mørkeræd? Er alle børn det i en periode?

ER DET BARE EN FASE? Der alligevel ville have kommet – brud mellem mig og mama eller ej?? Forstærker jeg hendes “ide” med at have lyset tændt for at turde falde i søvn ved at lade hende have det?? Eller kan hendes evt seperationsangst efter bruddet mellem mama og jeg forstærkes af mørket?

For dævlen jeg føler mig splittet! Det ene tidpunkt tænker jeg at det er pjat, og at det bare er for at undgå at skulle falde i søvn. Det næste øjeblik bløder mit hjerte over at hun ligger inde i mørket og ikke ved hvor hun er henne og er fuldstændig angst for at være alene!!! For hun skifter jo også, som noget helt nyt, mellem to hjem. Og det nye hjem har hun blot været i to gange…

Min plan er;

1: at skifte 80 watts pæren i lorte ikea natlampen ( den lyserøde blomst hvor skærmen ikke sidder fast) ud med en 5 watts pære. Så er der da ikke dagslys inde på værelset.

2: at hun skal have en Miffy natlampe til fødselsdag. Super fede, mat lys og hun elsker Miffy – winwin!

3: at hun skal have en Djeco snekugle med lys til fødselsdag også, så har hun nemlig lidt at vælge imellem og prøve af. De er nemlig også mega fede og søde – og ikke så dyre! Mega winwin!

For så har jeg da udstyr til at give hende lidt blidt lys derinde i mørket – og så er det en lidt mellem løsning. Og jeg tænker mellem løsning er godt! For i princippet kan det jo være lidt af hvert?? Og det værste må vel være at tvinge hende til noget hun måske er angst overfor?? Så hellere bukke lidt under for hendes “køren med klatten” for at trække tiden ud inden det er GODNAT! (Hvilket jo også ville betyde to fiiiine lamper på matriklen – nice!)

14 kommentarer

 • Christine

  Hej Kathrine

  Herhjemme falder begge piger i søvn med lyset (natlampe) tændt. Jeg slukker lyset, når de sover, og så har de en lille vågelampe fra ikea i stikkontakten, så vi kan orienterer os på deres værelse, når de vågner om natten.

  Og så til Lilletuts blomst. Såden en har vi også, og der er blomsten da skruet fast på fatningen, så den ryger ingen steder. 🙂

  Håber at både du og Lilletut snart finder ro I jeres nye tilværelse.
  Jeg følger nøje med, da jeg næsten står i samme situation som dig. Vi har truffet beslutningen, om at gå fra hinanden, men bor stadig sammen, da jeg først får min nye lejlighed d. 1. Så jeg er meget spændt på hvordan vores piger tager det.

  Mange tanker herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Tror også at en natlampe er vejen frem her!!! Og mere tryghed og nærvær! Og en beslutsom mor 🙂 På vores blomst skal den skrues fast med de mindste skruer, som kræver en lang TYND skruetrækker – jeg har hverkan sådanne skruer eller skruetrækker!! MÅ jo derfor have en fin trælampe fra Ferm Living 🙂
   Spændende med jer – og jeg er selvf ked af at høre i går fra hinanden! Håber du vil følge med hos mig, og så komme med dine erfaringer fra dine oplevelser…jeg bliver jo helt hooked på at høre hvordan det vil gå med jer. Hvor gamle er dine piger mon?? og sover de sammen???
   Kram og god vind til jer

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Kæreste Katrine.

  Hvor det dog skrærer i hjertet at læse alle dine bekymringer, din skyldfølelse, og dine frustrationer.

  Et er helt sikkert, i skal nok komme videre. Selvfølgelig vil lilletut reagere, alt andet ville være unaturligt, kunsten fra din side må være, ikke at køre med på den og forstærke reaktionen. Gøre alt for, at vise lilletut at det er okay, at tingene er ok. Er mor tryk og glad er barnet trykt og glad..

  Jeg ved godt det er meget lettere sagt end gjort. Men tænk på, hvis lilletut falder, bliver forskrækket men slår sig måske ikke. Før hun sætter i et vræl, tjekker hun meget hurtigt din reaktion. Hvis du flyver op og løber hen til hende, måske fordi du blive forskrækket også, så skriger hun nok i vilden sky. Hvis du derimod forholder dig rolig, måske bliver siddende og siger, “hovsa up igen”, jamen så rejser hun sig, i de fleste tilfælde op igen og løber videre..

  Når lilletut bliver ked og græder når du går fra hende, kan det jo også være et udtryk for, at hun behøver dit nærvær og opmærksomhed. Jeg ved det ikke helt kan sammenlignes, men da jeg i perioder havde mange aftenvagter i træk, og derfor ikke så Sofia i fem-seks dage i træk, og jeg så endelig var hjemme, så måtte jeg under ingen omstændigheder gå når hun var puttet, hun skreg som en åndssvag, og lyset skulle være tændt osv, præcis som du beskriver det.
  Så jeg tog i stedet turen. Slukkede lyset men blev i værelset, sad med min hånd i hendes til hun sov. Og dét hjalp, efter et par dage, kunne jeg igen fuldføre vores faste rutine og sige godnat, slukke lyset og gå ud og lukke døren.
  Hold fast i den rutine du har og altid har haft, den er trykhedsgivende. Og slap af i kaoset. Eller forsøg på det. Jeg er helt sikker på, at lilletut ikke tager skade, og at i nok skal få ro på dagligdagen igen ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Tak Tanja, fik sgu helt tårer i øjnene af dit svar! Men du har ret…måske jeg skal holde mere fast i vores rutiner og være lidt mere rolig og besluttet når jeg går i gang. I dag var jeg det i hvert fald heller ikke nok – og derfor gik det også som følger!! Shit det er bare så svært, for jeg vil hende ALT det bedste…og det bliver sikkert for meget! Ville sådan ønske jeg havde en ved siden af mig til sparing og hjælp. Shit hvor er tingene svære alene!!!
   Knus til jer

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har aldrig selv stået i situationen, men jeg kan virkelig godt forstå dine tanker og følelser. Man vil helst skåne sine børn får de hårde sider af livet og de svære følelser.
  Mht. mørkeræd. Ja, alle børn gennemlever faser, hvor de er bange for mørke eller farlige dyr. Jeg oplever, at det især er, når de tager et spring i udviklingen og når der er store skift i deres liv (overgang fra den ene institution til den anden fx) og det må man jo sige, der er i Lilletuts liv.
  Mit allerbedste råd til dig er, at anerkende hendes følelser og – som du selv skriver – ikke tvinge hende. Prøve at imødekomme hendes behov. Måske vil hun gå lidt tilbage i udvikling på nogle områder i en periode og opføre sig lidt som en baby. Det tror jeg, er helt naturligt. Og jeg ville bare give hende det, jeg følte, hun havde behov for – også selvom det føles som tilbageskridt. Og det, jeg som mor havde behov for! Det skal du ikke være bange for. Hvis hun har kunnet før, kan hun hurtigt vende tilbage til det, når tingene har stabiliseret sig 🙂 Kram til jer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Du har nok ret i det med de store skift og udviklingsspring. Tror jeg har negliseret at der vil komme en reaktion – men den er her hvert fald nu! Jeg vil helt sikkert anerkende hendes følelser og imødekomme hendes behov!!! Og ja, det skal selvf være ok at hun går lidt tilbage på nogen punkter, for det kommer jo igen! Jeg skal åbenbart lige bankes i hovedet før jeg fatter tingene ordentligt!!

   Kram tilbage

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • det er nok uundgåeligt, at der ikke kommer nogen reaktion på jeres skilsmisse. Når det er sagt, så har vi også haft sådan en periode med Oliver før sommerferien, hvor han skulle prøve grænser af med os og var helt rundt på gulvet ved sengetid.
  Mit bedste råd er at du skal lade hende vide, at du passer på hende og hjælpe hende til at blive tryg. Det skal nok blive bedre.

  Derudover tror jeg det er vigtigt, at du er tydelig og klar i din opdragelse. At du ikke lader dig give efter i svære situationer. Selvom det kan føles som det nemmeste, så er det ikke nødvendigt det bedste. Når lilletut har et så omskifteligt miljø fortiden, så er der vigtigt, at der er faste rammer, som hun ikke behøves at spekulere over. Du er altid klar og tydelig og hun ved hvor hun har dig henne. Det tror jeg hun vil finde tryghed i.

  Pøj pøj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Du har ret, men shit hvor er det svært at holde fast i rutinerne og rammerne, når dte virker som om hun er bange for dem! Tror jeg skal kæmpe for at hun forsøger at sove med lyset tændt – og så må¨hun ind til mig hvos det ikke går!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Du,
  Som pædagog og sidenhen med uddannelse i børnevelfærd og psykologi må jeg sige dig, at mørkeræd for ethvert barn er en FULDSTÆNDIG normal adfærd. Et barn når, vel og mærket på forskellige tidspunkter i barndommen, til et bevisthedspunkt, hvor de ved der eksisterer lys og mørke, dag og nat, morgen og aften, konstante kontraster. I forbindelse med jeres skilsmisse og at Vega er blevet bevist om nye rytmer og kontraster i sit og jeres liv, er hun formentlig også blevet mere bevist om de andre kontraster som vi som voksne ofte glemmer også engang for os har været overvældende.
  Vega reagerer helt normalt, og din berettede bekymring tiltrods, så mener jeg at du gør helt ret i at lade hende have lys – du skal møde hende i hendes behov for overskud (for det er hvad lyset giver hende) i en given sovesituation. Vi kender alle selv følelsen af ikke at kunne sove, fordi der rumsterer tanker i vores hoved og det selvsamme sker for et barn, det er muligvis ikke tanker, men når hun pludselig bliver skræmt over en ny opdagelse, så skal man som forældre afværge denne – det gør du ved lys.

  Held og lykke med det.

  KH

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Tusind tak Lone, det var et sindssyg dejligt svar 🙂 Fedt at få tingene i perspektiv fra en pædagog og en med viden inden for sagerne – jeg føler mig beæret over at sådanne gider læse med hos mig og smide et svar!!! Det bliver brugt, for du har helt ret…vegas behov skal mødes. Og det med kontraster og tanker det kender jeg jo kun alt for godt! Har du noget konkret i fht ipad???? det ville hun fx se idag inde i hendes seng?????

   Kram og tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Vores datter på snart 5 år, sover med lyset tændt hver nat. Så føler hun sig tryg, da hun ikke kan lide hverken at lægge dig til at sove eller at vågne i mørket. Vi har også IKEA blomsten, med en energisparepære i. Det synes vi giver et roligt og blødt lys. Jeg tror, at mange børn har det bedst med lidt lys om natten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Tror jeg skal have fundet en anden pære til den i det mindste så…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sabrina

  jeg kan ikke lade være med at tænke på om ikke 5 dage væk fra mor er for meget, hvad med et par overnatninger og så når hun er tryg så kan der udvides. Selv om Vega elsker sin mammi er hun jo ikke vant til at være adskilt fra dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kat

   Sabrina: jeg tænker det samme som dig!!! Og jeg tror du har ret!! Lige nu græder alt inden i mig! Det holder ikke!!! Jeg må snakke med mama!!!
   Tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så er Lilletut hjemme...og vi græd os i søvn!